Architektura / interiér

Pestrobarevný svět jednoho neobyčejného bytu

Rekonstrukce interiéru bytu v Praze - Vršovicích je ukázkou toho, jak se dá i na relativně malém prostoru vytvořit doslova pastva pro oči.

Jaroslav Sládeček , 19. 11. 2012

Ne každý mladý úspěšný podnikatel je zároveň staromilec, který by se utápěl ve sbírání starožitného nábytku a uměleckých předmětů. A možná, že dokonce většina lidí patří k těm, kteří zkrátka neholdují rekonstrukci ve stylu zachovávání co největšího množství původních prvků a bez nejmenších výčitek se rozhodnou k radikálnímu kroku, aby pro sebe vytvořili zbrusu nový domov, který by se mohl pyšnit přízviskem "moderní".

Takový byl i případ novopečených majitelů bytu v Praze - Vršovicích, kteří se rozhodli pro rekonstrukci bytu formou naprosté obnovy. Přizvali si na pomoc architekta Jana Nedvěda z ateliéru Nedvěd architekti. Ten je bývalým partnerem a spoluzakladatelem studia Mimolimit, což již mnohým napoví, v jakém stylu se nový návrh interiéru bytu nese.

Je to na jednu stranu vážný a decentní styl, plný vzácných materialů – kamene, dřeva, skla, oceli – jejichž obnažená krása vnáší do bytu impozantnost a noblesu. Tu doplňují designová svítidla a nábytek, částečně tvořený masivními ocelovými prvky. Zároveň však tuto nákladnou tíži vyvažuje jakýsi protipól - touha po hře a vtipu, které zosobňují další prvky jako je plastový nábytek, pestré barvy stěn či rokoková židle. Nepřehlédnutelné jsou roztodivné knihovny, obzvláště ta největší, tvořená nahrubo opracovanými policemi ze starého dubu.

Je vidět, že zde architekti získali od investora velkou podporu k popuštění uzdy své tvořivosti a fantazie, což se projevilo nebývalým množstvím zajímavých prvků, které dokáží uvést v úžas každého návštěvníka. Jistě tento styl nesedne každému a zastáncům minimalismu se bude zdát přeplácaný a příliš divoký. Každý kout je plně využit a nezůstává již žádné volné místo pro další průběžné zaplňování. Celkové vyznění je však především výsledkem spolupráce architekta s klientem, jehož osobnost se v návrhu zrcadlí. V tomto případě tedy došlo ke vzácné souhře přání zákazníka se snahou ateliéru Jana Nedvěda - mít každy kousek prostoru pod kontrolou a vytvořit co nejdokonalejší harmonii barev a tvarů. Zkrátka odevzdat hotový výrobek, dotažený do nejmenších detailů.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři