Architektura /

Plzeňské kašny | Hyde park: "Otevři si pusu v Plzni"

Kašny! A co dál? Architektura, která nám nedá spát. Možnosti využití a oživení náměstí. Kvality a omezení historického jádra města. Zkuste si to alespoň představit! A k tomu je plzeňský Hyde park, kde má každý možnost říct, co si myslí.

EARCH.CZ , 16. 8. 2010

 Název:

 Plzeňské kašny | Hyde park: "Otevři si pusu v Plzni"

 Kdy:  17. 8. 2010; 17:00

 Kde:  Smetanovy sady, barevné lavičky u pomníku F. J. Smetany, Plzeň

 Pořádá:  Plzeň2015

 Více informací:  www.plzen2015.eu

Foto: eArch
Architektura plzeňského náměstí Republiky bude tentokrát hlavním tématem úterního hyde parku ve Smetanových sadech. Organizátoři se nechali inspirovat londýnským Speaker´s cornerem v Hyde parku, kde se pravidelně podobná setkání konají. Ta plzeňská jsou vždy organizována pod taktovkou moderátorů, kteří uvedou problém pro daný týden, vyzvou zúčastněné k vyjádření podle stanovených pravidel a snaží se je inspirovat k originálnímu přístupu. Každý má na svůj výstup 3 minuty a vystoupit může vícekrát. Témata pro hyde park nejsou závazná, každý má možnost vyjádření k tomu, co se mu nelíbí, líbí, co ho trápí a co mu vadí. Vyjádřit se lze nejen slovem, ale i zpěvem, tancem, veršem nebo třeba transparentem.

Diskusi bude v úterý 17. srpna moderovat redaktorka Českého rozhlasu Plzeň Petra Kosová, na místě bude zároveň probíhat kreativní dílna s možností ztvárnit odpovědi na otázky: Co byste ještě rádi viděli na náměstí? Jaká je Vaše představa o náměstí? apod.

ZDE nebo na webových stránkách kandidatury www.plzen2015.eu najdou zájemci jednoduchý dotazník, jehož vyplněním je možné vyjádřit svůj názor na současný stav historického centra města a návrhy na jeho řešení do budoucna.

Ten, kdo by dotazník nemohl vyplnit či předat v průběhu speaker’s corneru 17. 8. ve Smetanových sadech, může jej odeslat elektronicky na info-plzen2015@plzen2015.cz nebo ponechat ve schránce kanceláře EHMK 2015 na adrese: Útvar koordinace evropských projektů města Plzně, p.o., Divadlení 105/3, Plzeň 301 21

Foto: eArch
Hosté Hyde parku budou:

MgA. Ondřej Císler – architekt, autor kašen na náměstí Republiky Jiří Boudník – architekt, člen kreativního týmu Plzeň 2015 Ing. Jitka Hánová – vedoucí úseku územního plánování Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Ing. arch. Irena Králová – ateliér urbanismu a architektury I. Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně RNDr. Milan Svoboda – ředitel projektu Plzeň 2015 Ing. Hana Hrdličková – vedoucí odd. urbanistické zeleně Správy veřejného statku Města Plzně

Další setkání se uskuteční 31. 8. a 7. 9.

Evropské hlavní město kultury je považováno za jeden z nejúspěšnějších projektů EU. Je určen pro města, význam má ale pro celý region. Město, které se pro daný rok stává evropskou kulturní metropolí, je vyhledávaným cílem mnoha turistů. V roce 2015 bude titul EHMK patřit městům ze dvou evropských zemí: Belgii a České republice. O titul v naší zemi soutěží ve druhém kole už jen Ostrava a Plzeň. V Belgii titul získal Mons.

Myšlenku na vznik této prestižní soutěže a udílení titulu Evropské hlavní město kultury přinesla řecká ministryně kultury Melina Mercouri v roce 1985, ve stejném roce se jako první Evropské hlavní město kultury představily řecké Athény.

Foto: eArch
Pilsen Open up! ... Plzeň se Vám otevírá….nebo Otevři si Plzeň! Plzeň kandiduje na titul Evropské hlavní město kultury 2015! Vše o kandidatuře na www.plzen2015.eu.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři