Architektura /

Přednáškový cyklus Belgická architektonická inspirace zahájí ateliéry MSA a Gijs van Vaerenbergh

Současná progresivní architektura přesahuje obor stavitelství a zaměřuje se mimo jiné i na oblast sociální, kulturní a ekologickou. Nebo alespoň takový přístup k architektuře mají dvě studia, která přijedou na pozvání spolku Kruh do Prahy. Ve čtvrtek 7. března v Centru architektury a městského plánování (CAMP) zahájí nový cyklus přednášek o architektuře s názvem Belgická architektonická inspirace.

KRUH z. s. , 15. 2. 2019

Devatenáctý ročník přednášek spolek KRUH věnoval vlámské, valonské a bruselské architektuře. Cyklus nabídne desítku studií, z nichž první dvě přijedu do Prahy už 7. března. Představí se bruselský ateliér MSA, který mimo jiné v roce 2017 získal Cenu Miese van der Rohe pro začínající architekty za svoji realizaci sociálního bydlení na předměstí Bruselu. Druhý ateliér Gijs Van Vaerenbergh se věnuje nejen architektonické práci, ale i uměleckým instalacím. Oba ateliéry pak spojuje důraz na kontext, a to nejen geografický, ale především sociální a kulturní.

„Belgie je pro Česku republiku po stránce architektury velmi inspirativní. Nenajdeme tu mnoho zvučných celosvětově známých jmen, zato architekturu, která se v celosvětovém kontextu rozhodně neztratí. A právě tu chceme představit a ukázat, že kvalita může vznikat v malé zemi i v menších městech. Že hodnotná architektura nekopíruje, je svá a vychází z prostředí, ve kterém vzniká,“ říká Marcela Steinbachová, architektka a zakladatelka spolku KRUH.

Jako první se v Praze představí ateliér MSA, jenž návštěvníky vezme na procházku městskou krajinou Bruselu a jeho metropolitním územím. Benoit Moritz, který je spoluzakladatelem MSA, představí dům se sociálními byty, za který ateliér získal cenu Miese van der Rohe pro svůj „hrdinský a obyčejný přístup“. Stavba stojící nedaleko vlakového nádraží na nepříliš atraktivním a velmi malém pozemku obklopeném ze dvou stran silnicemi, obsahuje pět bytů. Porota ocenila především práci s přirozenými zdroji světla i dynamiku soukromých a společných prostor. Členové poroty také zdůraznili pečlivé začlenění budovy do jejího okolí a vytváření nového orientačního bodu v městské krajině.

Foto: EARCH

Právě s kontextem výrazně pracuje i druhé pozvané studio. Projekty dvojice Gijs Van Vaerenbergh se řadí jak do kontextu architektury, tak vizuálního umění. Základní prvky, se kterými pracují, jsou experiment, reflexe a samotná aktivita návštěvníka, který do jejich realizace vstupuje. Jedním z jejich nejvýraznějších projektů je „Reading between Lines“ - tento "kostel" se skládá z 30 tun oceli a 2 000 sloupů, které jsou postaveny na betonovém základu. Použitím horizontálních desek se koncept tradičního kostela mění v průhledný umělecký předmět. Ve své tvorbě se mimo jiné věnují otázce, ve kterém bodě se každodenní zážitek z prostoru stává zážitkem estetickým. Nejen na ni se pokusí odpověď během pražské přednášky.

Cílem přednášek pořádaných spolkem KRUH je zprostředkovat zahraniční zkušenost českému publiku a ukázat, že kvalitní současná architektura může vzniknut v malé zemi a projevovat se bez zbytečné okázalosti. Belgie je v tomto ohledu České republice velmi blízká, a proto ji KRUH představuje jako inspirativní příklad.

Přednáška ateliérů MSA a Gijs Van Vaerenbergh se uskuteční ve čtvrtek 7. března od 19.30 hodin v CAMP – IPR Praha. Vstupenky je možné si koupit přes GoOut za cenu 100 / 120 Kč. Více informací najdete na www.kruh.info

Foto: EARCH

  • autor: KRUH z. s. *
  • publikováno: * 15. 2. 2019
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři