Architektura / rodinné domy

Přestavbou vinného sklepa na jižní Moravě vznikl rodinný dům respektující místní tradici

Proměnou vedenou Františkem Brychtou vznikl z vinného sklepa rodinný dům Foto: Jiri Parizek Photography

Realizace rodinného domu od Františka Brychty ukazuje, že rafinovanou přestavbou lze téměř jakýkoliv objekt proměnit v moderní bydlení.

EARCH.CZ , 28. 2. 2022 / Advertorial

Rodinný dům ve vinném sklepě

Že je možné vytvořit rodinný dům s veškerou vybaveností i z malé stavby, která nikdy nebyla určena k bydlení, ukazuje realizace Františka Brychty v jihomoravském Strachotíně. Ráz vinařské obce na břehu Nových Mlýnů určují především drobné viniční stavby. Mezi ty nyní zapadá moderní dům, který se dokázal přizpůsobit jazyku místní architektury.

Tradice v moderním kabátě

Rodinný dům na okraji obce v ulici s tematickým názvem Sklepní vznikl přestavbou vinného sklepa ze 70. let. Ačkoliv se objekt proměnil k nepoznání, stále velmi úzce reaguje na místní tradici a respektuje původní zástavbu. „Celková proporce i určující prvky exteriéru vychází z typologie původních viničních domů,“ komentuje realizaci architekt František Brychta.

Otevření se výhledům

Architekt si musel poradit s malým svažitým pozemkem o rozloze sotva 120 m2. Dům chtěl také maximálně otevřít výhledům do okolní krajiny. Vyjít přitom musel ze stísněné situace řady blízko u sebe postavených vinných sklepů. Průčelí domu obracející se do Sklepní ulice proto otevřel velkými okny směřujícími k nedalekému Strachotínskému rybníku. Majitelé si tak mohou z obývacího pokoje v přízemí i ložnice v patře vychutnat pohled na lesklou vodní hladinu.

Foto: V interiéru kontrastují studená betonová stěrka s teplými odstíny dřeva

Materiály prověřené časem

Zvenčí velká okna maskují dřevěné okenice a zábradlí, které napomáhá moderní dům zapojit do okolního architektonického kontextu. „Budova je navržena tak, aby splňovala veškeré nároky na moderní bydlení a rekreaci, avšak se zachováním lokálního tvarosloví s využitím tradičních konstrukcí: stěny jsou zděné cihelné, krov dřevěný a střecha z pálených tašek,“ dodává architekt.

Multifunkční řešení

Vzhledem ke komplikovaným vnitřním rozměrům sáhl František Brychta k vybavení na míru, které překvapí svým multifunkčním charakterem. Za materiálovým řešením stojí česká firma Qualibau, která se zabývá úpravou vnějších i vnitřních povrchů a snaží se přinášet ta nejlepší a nejmodernější řešení. Interiér domu ve Strachotíně je laděný do přírodních barev – s teplými odstíny dřeva kontrastují studené betonové stěrky. Drobné prvky jako dveřní kování nebo kuchyňská baterie mají povrchovou úpravu v černém matu. Srdcem domu se stal krb, který je díky svému neobvyklému válcovému tvaru skutečným výtvarným prvkem interiéru.

František Brychta přestavbou vinného sklepa jasně ukázal, že je k bydlení možné využívat i staré objekty, které se po rafinované úpravě dokážou přizpůsobit moderním nárokům na bydlení.

Foto: Vzhledem k neobyčejným vnitřním rozměrům bylo použito multifunkční vybavení na míru

SPONZOR

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 28. 2. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři