Architektura / občanské stavby

Přístavba Théâtre 95

Projekt byl zhotovitelem vytvořen na základě úzkého vztahu mezi přestavbou Théâtre 95, výrazem městské morfologie a hledáním volných prostor v městském ostrově. Přístavba divadla je orámována dialektickou vizí interakce mezi divadlem a městem: divadlo se roztahuje za své hranice, zatímco město v něm musí najít porézní prostor, prostor cest, ozvěn, snů, setkávání a každodenního života, prostor věnovaný soudobým způsobům vyjádření a záměrně umístěný v samém srdci města.

GPAA , 8. 8. 2013

Théâtre 95 se nachází naproti prefektuře, ve třetí budově, postavené v novém městě, které vyrostlo v sedmdesátých letech. Tento znak historie města kdysi hostil školu architektury a urbanismu Cergy Pontoise, poté se stal uměleckou školou a nakonec byl transformován v divadlo. Přístavba je komplexní projekt, orámovaný obecnějšími úvahami o směrech společenského a městského rozvoje a kulturních zvyků. Cílem je vyzvat širokou veřejnost k objevování nových strategií přetváření města.

Symetricky pilová střecha budovy je prvním prvkem, který zasáhne oko návštěvníka: je to silueta, která přístavbě dovoluje propojit staré a nové. Spojení sestává z "poloveřejné" haly-atria, navazující na "Fil D'Ariane" - veřejnou pěší cestu, která se bez přerušení vine z jihovýchodu na severozápad města, a je tak "integrována" do budovy.

Existující silueta pilové střechy pokračuje v prostoru haly-atria, kde se transformuje do souběžných proužků, vytvářejících paprsky světla, vstupujícího do haly. Zuby střechy se také odráží v nové, na jih orientované aule, kde vytváří nový rytmus, zdůrazňující možnost stavět novou konstrukci mimo tradiční ortogonální síť Cergy. Pilovitá silueta se stala "korunou", nacházející se v prostoru nového hlediště.

Nový prostor roste v téměř barokním držení těla, jako by v konfrontaci s tím, co zde již bylo: stávající budova si zachovává svou identitu, atrium ji propojuje s novou, nastavuje "konfrontační" vztah mezi dvěma vizemi, které mixuje, staví do opozice a spojuje je v odvážně chaotický stav.

V nové přístavbě je flexibilní hlediště se 400 sedadly: prostor, který zahrnuje pódium a technické prostory, je skrytý a pokrytý zlatými šupinami, přinášejícími světlo do víceméně bezbarvého městského prostředí.

  • Ateliér: GPAA
  • Země: Francie
  • Město: Cergy Pontoise
  • GPS souřadnice: Latitude: 49.0346
    Longitude: 2.07955
  • Realizace: 2012
  • Užití: Fasády/Fascia + interiér
  • autor: GPAA *
  • publikováno: * 8. 8. 2013

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři