Architektura / rodinné domy

Domov s respektem k minulosti. Ateliér 111 architekti vytvořil moderní bydlení z historických domů

Rodinný dům v Trhových Svinech od Ateliéru 111 architekti Foto: alex shoots buildings pro M&T

V úzkých uličkách v historické části jihočeské obce Trhové Sviny našli svůj nový domov manželé – architekti. Rekonstruovaný dům je dokonalou ukázkou toto, že pro moderní bydlení není třeba stavět novostavby, ale stačí vdechnout nový život stavbám starým.

EARCH.CZ , 23. 2. 2022 / Advertorial

Svérázný charakter Kozinova náměstí skýtající ideální polohu – pár kroků od centra, přitom kryté před dopravním ruchem, učaroval architektům Barboře a Jiřímu Weinzettlovým, kteří zde koupili malý domek se záměrem vytvořit si z něj víkendové bydlení. O rok později se jim však naskytla příležitost odkoupit dům naproti přes zahradu, což od základu změnilo jejich původní plán. Dvě samostatné stavby propojené zahradou proměnili ve své trvalé bydliště.

Návrat k původním materiálům

Obě stavby, pocházející pravděpodobně z 19. století, musely být kompletně zrekonstruovány. „Jeden z domů byl ve velmi špatném technickém stavu. Ten druhý sice prošel na přelomu tisíciletí výraznou stavební úpravou, nicméně ta nerespektovala historickou hodnotu stavby a odklonila se k nevhodným novodobým materiálům,“ uvádí Ing. arch. Jiří Weinzettl a pokračuje: „Rozhodli jsme se proto odstranit přístavbu velkého vikýře s balkonem, změnit použité materiály na fasádě a střeše a vybourat plastová okna.“ Proporce domu architekti neměnili, ale s odstraněním plastových oken se rozhodli upravit rozmístění a tvar otvorových výplní pro okna, dveře i vrata. Tyto zásahy měly samozřejmě vliv na současnou vnější podobu staveb. „Minimalistické pojetí nově proražených otvorů jsme záměrně ponechali v kontrastu s původními, tradičně dělenými okny,“ vysvětluje architekt.

Snaha o zachování materiality původních hmot se odráží také v odkrývání původního zdiva a dalších historických fragmentů pod novodobými přizdívkami. „Byli jsme rádi za každý historický detail, za každou původní kamennou zeď, kterou se nám podařilo odkrýt. Vlastně celá rekonstrukce spočívala ve snaze objevovat staré, původní a kombinovat s tím novým,“ shodují se architekti Barbora a Jiří Weinzettlovi. Obnažené kamenné zdivo následně nechali na mnohých místech v exteriéru i interiéru jednoduše napenetrovat a natřít bílou barvou.

Foto: V interiéru zůstalo odhalené původní zdivo sjednocené bílou barvou

Interiér s netradičními stropy

Vnitřní členění architekti přizpůsobili záměru zpřístupnit objekt z obou stran, jak směrem od náměstí pro pěší, tak z druhé strany pro pohodlný příjezd autem. V menší ze staveb, která je přístupná autem, se nachází technické zázemí, dvě garážová stání, velká dílna se zdviží, venkovní WC s umývárnou a neobytná půda. Větší stavba pak slouží k samotnému bydlení. Centrálním prostorem obytné části je světnice v prvním nadzemním podlaží, která sdružuje kuchyňský kout, jídelnu a obývací pokoj. Jejím charakteristickým rysem je obloukově klenutý strop vytvořený za využití přírodních materiálů. „Sklenutí hlavního obytného prostoru vyplynulo ze snahy uchovat drobné měřítko a tvar domu z venku, zároveň vytvořit originální převýšený prostor,“ popisuje architekt Jiří Weinzettl. Na velikosti centrální místnosti opticky přidává plynule navazující velká venkovní terasa oddělená skleněnou stěnou. V přízemí se dále nachází také ložnice s vlastním koupelnovým zákoutím a chodba poskytuje vyvýšený relaxační prostor.

Podkroví obytné stavby náleží dětem. Schodiště ústí do prostorné společné herny opět s atypicky řešeným stropem, který vychází z průniku dvou na sebe kolmých sedlových střech. Celá herna je v obložení běleného smrkového dřeva. Na hernu navazují dva dětské pokoje s otevřenými šatnami.

Celkové vnímání jednotlivých prostorů v interiéru navíc obohacují četné průhledy do přiléhajících dvorků, velké okno ve štítové dvorní fasádě pak poskytuje jedinečný výhled na nedalekou kostelní věž.

Foto: Interiér nabízí četné průhledy do dvorků nebo na kostelní věž

Pro barevný kontrast

Celý interiér se nese v duchu světlých barev. Na podlaze se střídá šedá betonová stěrka a bělený dub, stěny pokrývá bílá štuková omítka, dřevěné obložení či keramické obklady hexagonálního tvaru od výrobce Codicer. Jako kontrast v celém interiéru působí drobné zařizovací prvky v černé barvě – světla, vodovodní baterie, úchytky nábytkových dvířek, ale také dveřní a okenní kliky. „Všechny dveře i okna jsme si přáli vybavit klikami v černém provedení, a to nám umožnil sortiment českého výrobce M&T, s jehož klikami máme dlouhodobou pozitivní zkušenost z realizovaných projektů. Zvolili jsme model LUSY, který nás zaujal svým prostým jednoduchým tvarem a kulatou rozetou, jež byla jedním z našich požadavků na dveřní kování,“ vysvětlují architekti. Hluboký černý odstín dává dveřním i okenním klikám speciální odolná povrchová úprava titan černý mat. „Titanová povrchová úprava si i po mnoha letech používání zachová svůj původní vzhled beze změny. Navíc je vysoce odolná vůči oděru a poškrábání,“ říká Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, jediného českého výrobce designového dveřního a okenního kování, a vysvětluje: „Na kování se totiž nanáší pomocí speciální technologie – nejedná se o žádný nástřik či nátěr, ale o skutečnou tvrdou tenkou vrstvu kovu, která k základnímu podkladovému materiálu dokonale přilne.“ Výrobce M&T byl volbou pro architekty také v otázce tzv. neviditelných zárubní.

Foto: Ve světlém interiéru kontrastují černé titanové minimalistické kliky a úchytky

Ze dvou staveb jeden spokojený domov

Obě stavby, které vzájemně propojuje zahrada s ovocnými stromy, společně vytvářejí harmonický základ pro spokojený domov. „Celková rekonstrukce byla velmi náročná a to nejen z pohledu množství stavebních prací, ale také z časového hlediska. Ale stálo to za to. V našem novém domě bydlíme sice teprve poměrně krátce, nic bychom však neměnili,“ uzavírají architekti – majitelé.

  • Autoři: Barbora Weinzettlová, Jiří Weinzettl
  • Ateliér: ateliér 111 architekti
  • Země: Česká republika (Česko)
  • Město: Trhové Sviny
  • Projekt: 2014
  • Realizace: 2021
  • Užitná plocha: 288 m²
  • Zastavěná plocha: 340 m²
  • Plocha pozemku: 500 m²
  • Fotograf: Alex Timpau
  • Okna a vstupní dveře: JANOŠÍK OKNA-DVEŘE s.r.o.
  • Neviditelné zárubně a kliky: M&T

SPONZOR

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 23. 2. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři