Rodinný dům od studia benkobenkova ve slovenském Strekově Foto: Matej Hakár
Architektura / rodinné domy

Rekonstrukce jako žádná jiná. Chátrající domek na Slovensku se proměnil v útulný ateliér režiséra

Citlivost se smyslem pro detail – tato slova asi nejlépe vystihují realizaci slovenských architektů, kteří z polorozpadlého domku vytvořili okouzlující ateliér režiséra.

Adéla Vaculíková , 23. 6. 2022

K velmi zdařilé realizaci slovenského ateliéru benkobenkova vedla poměrně obyčejná cesta. „Zavolal mi přítel, že by rád koupil nemovitost. Šli jsme si ji spolu obhlédnout. 1,5 hodiny jízdy vlakem. Vybíral podle dostupnosti veřejnou dopravou. Hledal ticho, místo, kde by tvořil. Neměla jsem velká očekávání, nebyly to hory ale překvapivě nížina,“ popisuje úplné začátky projektu architektka Jana Benková.

V obci na jihozápadě Slovenska našli jednoduchý dům na čtvercovém půdoryse s nevelkou přístavbou směřující do zahrady. Všechno se na místě nachází i dnes – jako by k žádným změnám nedošlo. Ačkoliv vše na první pohled působí velmi nenápadně, je rekonstrukce rodinného domu opravdu velkorysá. Právě v tom vidí velké pozitivum i sami architekti. „Dům zvenčí působí nenápadně, fasádu jsme řešili minimálně – břízolit je jen scelený jemným nátěrem, až lazurou,“ říkají Jana a Juraj Benkovi. „Rekonstrukci jsme vedli velmi střídmě − co se dalo zrecyklovat či zachovat na domě, to zůstalo.“

Dům se sice v původním stavu zachoval, některé jeho části ale byly výrazně poničené, například přístavba se nacházela v polorozpadlém stavu a měla díru ve střeše. Vztah k původnímu hrál v celé realizaci důležitou roli. Žádné nové přístavby se nekonaly. Zachovávání a opětovné využití materiálů na stavbě je pro ateliér benkobenkova velmi typické, s respektem k původnímu zrekonstruovali například i industriálně působící byt v Bratislavě.

Foto: V exteriéru dům potkaly jen nenápadné změny...

Výraznější vstupy jsou vidět především ze zahrady, architekti pokoje prolomili velkými okny s modrými akcenty. Jakýmsi mezistupněm mezi obytným pokojem a travnatou zahradou je dřevěná pergola, pod níž se nachází velký stůl. „Dům/ateliér režiséra měl pojmout dostatečné množství lidí (10−12) − úzkou filmovou rodinu,“ dodávají architekti. Pergolou v budoucnosti navíc ještě prorostou popínavé rostliny a prostor na rozhraní interiéru a exteriéru tak zútulní.

Foto: Útulný interiér rozzářily modré akcenty

Pozůstatky původního jsou vidět na každém kroku i ve světlém interiéru domu. Hlavní obytný prostor je převýšený a otevírá se až do střechy. Je z něj tak vidět, že se nad ním nachází ještě spací polopatro. Prostorově rozmanitému pokoji dominuje nový ocelový dvojnosník natřený na modro, který nahradil původní stěnu.

Ústřední pozici v domě získala moderně ztvárněná pec, k její kubické formě přiléhá z jedné strany schodiště, z opačné zase kuchyně, která se schovává až za roh. Dům je skutečně plný různorodých a rozmanitých zákoutí. Tím posledním a zcela soukromým je hlavní ložnice umístěná v původní přístavbě s výhledem do zahrady.

  • Autoři: Juraj Benko, Jana Benková, Marián Gombarček
  • Ateliér: benkobenkova, gmb.
  • Země: Slovensko
  • Město: Strekov
  • Projekt: 2019
  • Realizace: 2022
  • Užitná plocha: 110 m²
  • Zastavěná plocha: 130 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři