Interiér vlastního ateliéru, LINEAR: Průhledná vlnitá zástěna, která prostor opticky odděluje a propouští do zázemí dostatek světla Foto: Tomáš Manina
Architektura / interiér

Nechej mluvit materiál. Architekti z LINEAR testují svou filosofii na vlastním ateliéru

Slovenský ateliér LINEAR si nízkonákladovým způsobem zrekonstruoval vlastní ateliér, který dává na odiv materiály v jejich ryzí a surové podobě.

EARCH.CZ , 1. 8. 2023

Syrová konverze továrny na tvárnice v Bratislavě vzbudila pozornost už před pěti lety. Podle návrhu ateliéru gutgut vznikla tehdy budova s kancelářemi a ateliéry zvaná Mlýnica. Nyní si tu zřídil své studio archtiektonický ateliér LINEAR. Postupovali ve stejném duchu.

Návrh vlastního studia není lehkým úkolem, podobně jako když si architekti navrhují vlastní byt či rodinný dům. Spousta architektů podobný úkol, tedy být sám sobě klientem i tvůrcem zároveň, pojmenovává jako nelehkou výzvu. Může totiž dopadnout způsobem „kovářova kobyla chodí bosa,“ a není to tedy ideální architektonická zakázka, jak by se mohlo zdát.

Ateliér LINEAR se však chopil úkolu napřímo a odhodlaně. Jako podstatu zadání si vytyčili dva hlavní body. Zaprvé vytvořit prostor pro jednoduché fungování studia, zadruhé podpořit výraz použitých materiálů v jejich ryzí podobě tak, aby s nově definovanou logikou prostoru souvisela a maximálně jí podpořila.

Foto: Železobetonová konstrukce původní stavby zůstala odhalena

„V první kanceláři u vstupu jsme oddělili pracovní místa od zázemí s kuchyňkou průhlednou vlnitou zástěnou, která jednak opticky odděluje, ale také propouští do zázemí dostatek světla. Ve druhé kanceláři je integrován prostor pro dvě pracovní místa, prostor pro prezentační setkání a také neformální salonek,“ dodávají architekti ke konceptu prostoru.

Železobetonová konstrukce původní stavby zůstala odhalena a její surovost podporují výřezy pro okna a dveře, zvýrazňující masu materiálu. Vše je odhaleno v své pravé podstatě, tedy i kabeláž a rozvody, které jsou přiznány na povrchu. Aby architekti navázali na trapézový plech na stopě, rozhodli se využít vlnitý plech pro panely zástěny. V rámci zachování rázu prostoru a celého objektu, zvolili architekti „industriální“ svítidla.

Foto: Vlnitý plech pro panely zástěny navazuje na trapézový plech na stopě

„Tento tvrdý industriální design je zjemněn použitím dřevěných prvků, jako je překližka na stolech, policích a masivním dřevěném konferenčním stolku. Rostliny v kanceláři zase tvoří živý prvek. Přestavba prostoru byla nízkonákladová s využitím běžně dostupných materiálů. Prostor působí autenticky a vytváří inspirativní prostředí pro tvůrčí práci,“ uzavírají autoři Juraj Mihálik a Branislav Piliš.

  • Autoři: Juraj Mihálik, Branislav Piliš
  • Ateliér: LINEAR
  • Země: Slovensko
  • Město: Bratislava
  • Realizace: 2022
  • Užitná plocha: 53 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři