Nízkonákladová rekonstrukce dělnického domku v okresním městě Šaľa od ORA Architekti Foto: Matej Hakár
Architektura / rodinné domy

Nízkonákladová rekonstrukce oprášila kvality stoletého dělnického domku

Nebourat. Tak znělo motto rekonstrukce stoletého domku pro slovenskou důchodkyni. Architekt Zoran Samoľ svým návrhem zohlednil finanční možnosti investorky i její silný osobní vztah k místu.

EARCH.CZ , 23. 12. 2021

Dělnický domek z 20. let minulého století najdeme v okresním městě Šaľa na jihozápadě Slovenska. Sám architekt Zoran Samoľ, zakladatel studia ORA Architekti, z tohoto města pochází a dům tak zná od svého dětství. Ostatně investorka se na něj obrátila vzhledem k rodinným známostem.

Architekt k potřebné rekonstrukci stavby přistoupil s ohledem na praktickou stránku věci i finanční možnosti pracující seniorky. „Dom sa dokončoval postupne ako sa našetrili peniaze na ďalšiu etapu, sama majiteľka je pracujúca dôchodkyňa a mala na začiatku skromný rozpočet, ktorý nedovoľoval dokončiť všetko naraz. Veľa detailov sme zhotovovali sami s pomocou priateľov počas víkendov,“ přibližuje proces rekonstrukce Samoľ, který na projektu pracoval od roku 2016.

„Čo bolo funkčné sa zachovalo, čo nebolo treba búrať sa nebúralo, napokon ku všetkému v priestore existoval dlhoročný vzťah a ten bolo dôležité preniesť do nového návrhu,“ uvádí architekt.

Foto: Největší proměnu podstoupil obývací pokoj s kamny a jídelním stolem

Skromný dům o podlahové ploše pouhých 66 metrů čtverečních bylo potřeba přizpůsobit dnešním nárokům na pohodlné bydlení – při provedení co nejmenších zásahů. Jednopodlažní stavba s podkrovím nabízí 2 obytné místnosti, kuchyň, koupelnu a komoru. Největší změnu představoval nový vstupní prostor umístěný v dnešní prostřední místnosti sloužící jako plnohodnotný obývací pokoj s litinovými kamny a jídelním stolem. Ložnici ze šítové strany do ulice přisvětluje malé okno vyplněné luxfery – dostatek denního světla do ní přivádějí okna do zahrady.

Na svém místě zůstal také tzv. gánek, zastřešený prostor při vstupu do domu. Navzdory jednoduchým a racionálně řešeným zásahům je na výsledku poznat pečlivá práce architekta, díky které obyčejný domek získal nové kvality.

Foto: Tzv. gánek neboli zastřešený prostor při vstupu do domu byl zachován
  • Autoři: Zoran Samoľ, ORA Architekti
  • Spolupráce: Martina Barborjaková, Martin Malachovský, Dielňa HAUS
  • Město: Šaľa
  • Realizace: 2017-2021
  • Projekt: 2016
  • Užitná plocha: 65,7 m²

Klíčová slova:

rekonstrukce Slovensko

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři