Architektura / bytové domy

Revit Open 2010 aneb and the winner is...

Chtějí mít svůj vlastní klid, ale přesto být často mezi lidmi, přáteli..., Nablízko kultuře,chodit se bavit,sportovat... Neradi by se něčemu podřizovali, touží zkrátka žít podle svého. Jejich život je stále v pohybu! Singels!

EARCH.CZ , 30. 3. 2011

REVIT OPEN 2011 - BYDLENÍ PRO SINGLES V LIBERCI

1. místo Zuzana Retterová a Bořek Němec Fakulty architektury ČVUT v Praze  

Revit Open 2011Foto: eArch
Foto: eArch
Foto: eArch
Foto: eArch
Foto: eArch
Foto: eArch

BYDLENÍ PRO SINGLES

místo: LIBEREC

Město na severu Čech, odkud se během chvíle dostaneme, jak do hlavního města České republiky, tak do sousedniho Německa, nebo Polska. Úroveň sportovní vybavenosti je zde výborná. Kulturní scéna Liberce však v porovnáni s jinými českými městy stále zaostává.

stav: SINGLE

Seberealizace, aktivní život, ekologické myšleni- to vše a mnohé dalši mail společné. Není jich mnoho, ale jsou důležitou součásti společnosti, ze které svým způsobem vyčnívají.

Pro většinu z nich je tento stav přechodný, ale jsou s nim spokojeni. Vydělávají jen sami na sebe, jsou úspěšni, do rodinného stavu se jim nechce.

Chtějí mít svůj vlastni klid, ale přesto být často mezi lidmi, přáteli... nablízko kultuře... chodit se bavit... sportovat...Neradi by se něčemu podřizovali, touží zkrátka žit podle svého. Jejich život je stále v pohybu!

stavební program

Navrhujeme přestavbu střechy na multifunkčni pohyblivý prostor, který neni pouze bydlením pro jednotlivce, ale svým kulturním rozměrem nabízí výhody, jak pro obyvatele panelového domu, tak svému širšímu okolí. Plochu stávajíc( střechy upravujeme na jednolitý pochozt a manipulační prostor. Zachováváme počet vstupů na střechu, aby se sem pohodlně mohl dostat kdokoli z panelového domu i okolí. Pro nenarušeni roviny určené pro pohyb jsou schodiště ukončena výstupy, které jsou konstrukčně řešeny jako deskové poklopy. Situujeme zde sedm obytných pohyblivých krychli a tři doplňkové s kulturně praktickou vybaveností. Každá jednotka nabízí místo pro život jedné single osobě. Krychle je na kolečkách a lze ji odtlačit na libovolné mlslo střešní plochy pomoc( jedné až dvou dospělých osob. Byt je zařízen velmi minimalisticky. Plocha bytu je 3,3 m na 3,3m. Výška takě tak. Koupelnu Noří minimální box o ploše jednoho metru čtverečního, ve kterém se nachází jak toaleta, tak sprcha a odklápěcí umyvadlo. Na toto jádro je napojena kuchyňská linka s výsuvnou pracovní deskou. Celý interiér je velice flexibilní. Naproti kuchyňské lince se nachází pracovni stůl, do kterého jsou vloženy dvě židle. Zbylý prostor 2,2 x 3,2 m necháváme volný potřebám dle vlastního uváženi. V patře je místo pro spani a úložný prostory. Ostatní buňky zahrnuj( kavárnu, kinobox a prádelnu se skladem. Vycházíme z poznatků z jiných českých měst, kde kavárna na střeše panelového domu je oblíbeným místem setkáváni jak místních lidi, tak turistů. Výhled na okolí se zde k tomu přímo nabízí. Další plánované využiti jev letních měsících především venkovní promítáni, grilování, pořádání přednášek a jiných kulturních akcí tohoto typu. V zimě pak můžete kdykoli navštívit vnitřní prostor kavárny, nebo kinoboxu. Ekologie provozu spočívá v rozumné kombinaci materiálů z obnovitelných a vyčerpatelných zdrojů. Ocelové, železné, či jiné prvky jsou použity především v místech, kde přírodní stavební hmoty narážejí na své limity. Projekt využívá kombinaci nejnovějších materiálových poznatků, které stoji za to rozvíjet.

KONSTRUKCE

Obytné krychle jsou koncipovány jako dřevorámové konstrukce. Skládají se z nosné kostry z řeziva a z pláště stabilizujícího nosnou kostru. Tyčová nosné prvky přenášejí svislá zatížení ze střechy, zatímco pláště desek na bázi dřeva přenášejí vodorovná zatížení, která vznikají účinkem větru a výztužných sil.

Hlavními konstrukčními a skladebními prvky jsou stavební materiály z přírodních hmot. Odchýlení se od této zásady je podmíněno pouze technickými důvody. Například opláštění deskami Trespa s vysokou odolností vůči povětrnostním podmínkám, či zasazením nosné kostry krychlí do ocelového rámu.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři