Komunitní centrum s ubytováním Waxall Yard, Clementine Blakemore Architects Foto: Emma Lewis
Architektura / občanské stavby

S úctou k původnímu. Stará mlékárna přestavěná na ubytování citlivě a bezbariérově

Areál opuštěné mlékárny v jižní Anglii, který je součástí rozlehlé ekologické farmy, prošel citlivou rekonstrukcí a proměnou funkce. Nově je tu ubytování a společenské prostory, které nabízejí pobyt v harmonickém prostředí i lidem s postižením, duševními poruchami či závislostmi.

Jan Bureš , 17. 10. 2023

Při rekonstrukci se funkce budovy někdy zcela změní. Při citlivém přístupu je ale možné i při změně funkce zachovat původní originální charakter. Citlivé adaptace starých staveb jsou ovšem v jistém ohledu náročnější než novostavby a ukáže se tu schopnost autorů odložit ego a respektovat dané mantinely. Podobné adaptace a konverze jsou nicméně tím nejudržitelnějším způsobem „stavění“, přesněji řečeno „nestavění“.

Místo pro všechny

Podobnou filosofii má také konverze bývalé mlékárny na ubytování na ekologické farmě Waxall Yard v Dorsetu v jižní Anglii, kterou navrhlo architektonické studio Clementine Blakemore Architects z Londýna.

V hospodářské budově z 19. století jsou teď ubytovací buňky pro pět až sedm osob a k nim zahrada a společenské prostory. Centrem celého areálu je klidný polouzavřený dvůr, do kterého se otevírají všechny přilehlé místnosti. Vyplňuje jej „divoká“ struktura stromů a keřů, kterou propojuje systém chodníků. Celý areál je kompletně bezbariérový, proto jej často využívají rodiny s pohybově postiženým členem, majitelé poskytli objekt zdarma i terapeutickým skupinám pro lidi s duševními poruchami nebo závislostmi.

 
Foto: Centrem celého areálu je klidný polouzavřený dvůr, do kterého se otevírají všechny přilehlé místnosti

Rustikální charakter

Hlavním cílem rekonstrukce bylo co nejvíc zachovat původní charakter a citlivě jej doplnit. Odkryté stěny z cihel a kamene udávají charakter areálu, který s okolní krajinou vytváří romantický a harmonický celek.

Podobně rustikální charakter se promítá také do interiéru. Obnažené dřevěné nosníky střechy a cihly v kombinaci s dřevěným nábytkem a prvky světlých barevných odstínů dodávají interiérům příjemnou atmosféru místa mimo dnešní uspěchaný svět.

Foto: Obnažené dřevěné nosníky střechy a cihly v kombinaci s dřevěným nábytkem a prvky světlých barevných odstínů dodávají interiérům příjemnou atmosféru místa, kde se zastavil čas

Vše proběhlo pod vedením vysoce kvalifikovaných řemeslníků a za použití moderních technologií. Velká pozornost byla kladena především na ekologickou udržitelnost nových materiálů a produktů. Primárním materiálem rekonstrukce bylo dřevo a původní materiály. Jako izolace byly použity nízkouhlíkové produkty přírodního původu jako korek a izolace z dřevěných vláken.

Inkluzivní sociální a kulturní katalyzátor

Ke kvalitám projektu nepatří pouze architektura, ale také promyšlený program, který do popředí staví environmentální zodpovědnost, inkluzi a otevřenost všem bez rozdílu. „Obnova budov se stala katalyzátorem pro řadu dalších sociálních a kulturních aktivit, které zlepšují kvalitu života lidí i přírody,“ uzavírá projekt architektka Clementine Blakemore.

Foto: Obnova budov se stala katalyzátorem pro řadu dalších sociálních a kulturních aktivit, které zlepšují kvalitu života lidí i přírody
  • Ateliér: Clementine Blakemore Architects
  • Země: Velká Británie
  • Adresa:: Wraxall Yard, Lower Wraxall, DT2 0HL
  • Projekt: 2020
  • Realizace: 2022
  • Zastavěná plocha: 800 m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři