Původní byt byl velký, pro majitele možná až příliš. Ale jak to u bytů často bývá, velikost a počet pokojů nejsou sami o sobě klíčem ke štěstí Foto: Tomáš Slavík
Architektura / interiér

Schodiště v černém boxu. Půdní byt z 90. let neměl logiku, změnila to chytrá vestavba

Pražskému půdnímu bytu chyběla logická prostorová koncepce a „radost z půdního prostoru“. Architekti ze studia Komon proto jeho rekonstrukci pojali dosti radikálně. V obýváku vytvořili převýšený prostor a jako srdce bytu do něj vložili černý box se schodištěm.

EARCH.CZ , 18. 10. 2023

Půdní byt v pražské Libni pochází z 30 let. Jeho půda však byla dlouhá léta pouze půdou. V 90. letech, které byly obecně boomem půdních vestaveb, se však proměnila v prostor bytový. Tehdejší majitel do ní nechal vestavět mezonetový byt.

Původní byt byl, co se týče prostorové plochy a pokojů velkorysý, pro majitele možná až příliš. Velikost a počet pokojů nejsou ovšem sami o sobě klíčem ke štěstí. Stejně důležitou roli hraje atmosféra a také jasná a logická prostorová a dispoziční koncepce. A právě tu byt jako takový postrádal.

Majitel tak oslovil mladé pražské architekty ze studia Komon s úkolem, aby mu onu koncepci a slovy autorů „radost z půdního prostoru“ pomohli nalézt vhodným architektonickým řešením. Architekti se tak pustili do práce a ihned si definovali důležité nosné body, které by nový dům měl splňovat. Výsledkem se stalo poměrně radikální, prostorově však velice účinné řešení.

Foto: Černá olejovaná dýha boxu v obležení bílých stěn a nábytku zřetelně vystupuje. Minimalistickým zpracováním a absencí detailu nutí pozorovatele zaměřit se na její čisté linie a jasnou texturu dřeva

„Využili jsme hlavní kvality podkroví, jeho výšku. Obývacího pokoj s velkou knihovnou jsme otevřeli přes dvě podlaží. Do těžiště prostoru vkládáme černý box, srdce bytu, které skrývá provozní zázemí, slouží jako schodiště s lávkou do patra a vpouští světlo do jinak tmavé předsíně. Zjednodušili jsme tím původní dispozici bez nutnosti velkých stavebních úprav,“ popisuje koncepci Martin Gaberle z ateliéru Komon.

Výsledkem jejich řešení se stala velmi jasná a logická hierarchie bytových zón. Spodní patro bytu je pojato jako zóna společenská. Obývací pokoj s převýšeným stropem, který zdůrazňují monumentální skleněné lustry, se volně prolíná s kuchyní s nižším stropem. Nosné sloupy uprostřed dispozice mimo své hlavní funkce posloužili ještě k dalšímu účelu. Autoři mezi ně umístili promítací plátno.

Foto: Nosné sloupy uprostřed dispozice mimo své hlavní funkce posloužili ještě k dalšímu účelu. Autoři mezi ně umístili promítací plátno

Patro horní je pak koncipováno jako zóna soukromá. „Ložnice a koupelna jsou přes otevřený obytný prostor spojené černou lávkou. Z ložnice je francouzskými okny výstup na střešní terasu,“ upřesňuje architekt Martin Gaberle.

Spojovacím prvkem obou pater se stal zmíněný černý box, srdce a centrální prvek celého konceptu, který udává jasný charakter a atmosféru bytu. Černá olejovaná dýha boxu v obležení bílých stěn a nábytku zřetelně vystupuje a svým minimalistickým zpracováním a absencí detailu nutí pozorovatele zaměřit se na její čisté linie a jasnou texturu dřeva.

Foto: Černý box ze dřeva obsahuje schodiště a zázemí bytu

Architektům ze studia Komon se tak podařilo proměnit byt s nejasnou prostorovou koncepcí v logický celek s jasným charakterem naplno využívající kvalit půdního bytu.         „V závěru realizace došlo ke změnám v osobním životě investora a s tím přišel požadavek na snížení nákladů,“ dodávají autoři. I když bylo potřeba nalézt úsporná řešení v dílčích detailech, síle a odvaze konceptu to neubralo. A to je hlavní.

  • Autoři: Martin Gaberle
  • Ateliér: Komon architekti
  • Spolupráce: Bořek Peška, Lucie Roubalová, Jana Drtinová
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha 8 – Libeň
  • Projekt: 2019
  • Realizace: 2021
  • Zastavěná plocha: 141 m²
  • Hrubá podlahová plocha: 109 m²
  • Užitná plocha: 84 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři