Velké pobytové okno v obývacím pokoji je ta nejlepší televize, jakou si můžete pořídit. Foto: Radek Úlehla
Architektura / interiér

V Jižních Čechách se dá bydlet i za komínem. Stará půda se proměnila v útulný byt

Podkrovní byt v Jindřichově Hradci potřeboval jen drobné kosmetické úpravy. Stačilo přemístit pár příček, prosvětlit tmavá místa a do hlavní role interiéru obsadit těla komínů.

Viktorie Majoberová , 6. 3. 2024

Architekt Matěj Šebek a architektka Rozálie Domoráková statečně bojovali s bouráním nepotřebných příček na půdě bytu v Jindřichově Hradci. Původně jste se po příchodu do bytu ocitli v tmavé, uzavřené, stísněné chodbě. Ta je nyní díky šetrnému zásahu nejen prosvětlená, ale i prostorná. Podařilo se jí totiž propojit s obývacím pokojem, do kterého volně přechází. Celý byt díky tomu působí větší a mnohem přehlednější.

V obývacím pokoji si vypijete čaj v obklopení soch, které jsou ve skutečnosti komíny. Procházejí skrze interiér na střechu baráku. Autor je vnímá jako hlavní dominantu bytu, jako esenci atmosféry tohoto domova, a tak se celkové vnitřní uspořádání masivním komínům podřizuje. Kolem jednoho se omotává kuchyňská linka a kolem druhého vestavěná sedačka.

Foto: Vnitřní uspořádání se podřizuje komínům, které autor vnímá jako sochy. Kolem jednoho se omotává kuchyňská linka a kolem druhého vestavěná sedačka. 

Těžké a mohutné sochy se vzájemně doplňují s ‚křehkou’ polykarbonátovou výplní, která se objevuje napříč celým bytem. Kromě materiálové hry se tím také podařilo dostat do vnitřní dispozice dostatek přirozeného osvětlení. Pozoruhodná je například šatní nika, která funguje jako světlík do tmavé, výše zmiňované, vstupní chodby. Díky omezené průhlednosti polykarbonátu si však všechny pokoje, i přes prosvětlení dispozice, drží své soukromí.

Foto: Polykarbonátová výplň v ložnici funguje jako světlík do, původně tmavé, předsíně.

V podkrovním bytě je překvapivým prvkem pobytové okno v obývacím pokoji. To je zdrojem největšího objemu denního světla, ale především rámuje výhled směrem ven z města. A to je ta nejlepší televize, kterou si můžete pořídit.

Z mála hodně. Tak by se dala shrnout práce autora a autorky, Matěje Šebka a Rozálie Domorákové. Rozmístěním nových stěn chytře a úsporně zorganizovali a prosvítili vnitřní dispozici. Vytvořili domov, kde se musí žít s radostí.

  • Autoři: Matěj Šebek, Rozálie Domoráková
  • Země: Česká republika
  • Město: Jindřichův Hradec
  • Projekt: 2022
  • Realizace: 2023
  • Užitná plocha: 91 m²
  • Fotograf: Radek Úlehla

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři