Architektura /

Slezská Ostrava chystá regeneraci sídliště Muglinov

Ostrava - Městský obvod Slezská Ostrava připravuje komplexní regeneraci panelového sídliště Muglinov. Renovace za více než 60 milionů korun bude rozdělena do šesti etap a s prvními úpravami by se mohlo začít už v letošním roce, řekla ČTK mluvčí radnice Marie Stypková.

Česká tisková kancelář , 18. 1. 2010

"Projekt řeší zlepšení životních podmínek obyvatel sídliště Muglinov. Jeho cílem je zlepšit vybavenost sídliště a kvalitu veřejných prostranství tak, aby tento prostor odpovídal soudobým požadavkům," uvedla Stypková.

Dodala, že regenerace sídlištního prostoru zahrnuje vybudování dětských hřišť, cyklistických stezek, ale například i rozšíření parkovacích ploch, kterých je v současnosti nedostatek. "Aby mohly být v co nejvyšší možné míře zachovány současné zelené plochy, bude počet parkovacích stání navýšen díky reorganizaci současných parkovišť a současně díky výstavbě dvou jednopodlažních parkovacích objektů," vysvětlila mluvčí.

Obyvatelé sídliště by se měli dočkat také nového mobiliáře, osvětlení nebo oddechových prostor pro seniory. Opticky odděleny budou také stezky pro pěší a automobilová doprava. Pěší komunikace povedou vnitřním prostorem sídliště, parkování pak budou možné podél silnic a na parkovištích po obvodu vnitrobloků.

Plocha určená pro regeneraci má rozlohu 62.400 metrů čtverečních. V panelových domech je celkem 580 bytů. Území je ohraničeno ulicemi Hladnovskou, Fojtskou, Švédskou a Vdovskou. Poslední etapa renovace je plánována na rok 2015.

S náklady na proměnu sídliště obvodu pomůže také město Ostrava, které by ze svého rozpočtu mělo přispět 18,2 milionu korun. Další peníze by obvod měl získat od ministerstva pro místní rozvoj. "Myslím si, že se městským obvodům daří získávat peníze na revitalizaci. V Ostravě už je vidět, že se někde sídliště skutečně vylepšila," uvedl primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Martina Helánová sap 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři