Společnost Konsepti dodala nábytek do nově zrekonstruované Slovenské národní galerie Foto: Jakub Čaprnka
Architektura / interiér

Špičková architektura v doprovodu prvotřídního designu. Konsepti bylo generálním dodavatelem nábytku pro rekonstrukci SNG

Po rozsáhlé rekonstrukci se Slovenská národní galerie v Bratislavě (SNG) před nedávnem konečně znovu otevřela veřejnosti. Coby generální dodavatel nábytku se na projektu podílela i společnost Konsepti. Ta prostory galerie oživila prémiovým nábytkem bezmála čtyř desítek značek - mezi nimi například Arper, Vitra, Unifor nebo Fermob.

Konsepti , 8. 9. 2023 / Advertorial

„Jedná se o unikátní projekt, který má světové parametry v oblasti architektury. Pro Konsepti to byla obrovská čest a zodpovědnost být součástí takto významného projektu z pozice generálního dodavatele volného nábytku," říká Šimon Opekar, obchodní ředitel Konsepti CZ/SK.

Že byla rekonstrukce po stránce estetiky a designu klíčová, míní i generální ředitelka SNG Alexandra Kusá. „Kulturní instituce jsou prostorem kultivujícím společnost, k čemuž pěkné prostředí jednoznačně patří. Jsou také místem, kde může veřejnost kvalitní design zažít na vlastní kůži, protože ne každého zajímá a ne každý si jej může, anebo chce v domácím prostředí dopřát. Je to příležitost, jak se s pěknými věcmi učit žít a sžít," dodává.

Kvalitní a nadčasový design

Konsepti zajistilo vybavení prostor venkovního nádvoří galerie, vstupního lobby, kavárny i výstavních prostor. Na starost mělo i ty části areálu, které jsou veřejnosti nepřístupné - například kanceláře v administrativní části budovy nebo knihovnu. Dohromady bylo pro realizaci použito více než tři tisíce produktů od 37 různých značek. Těmi nejvíce zastoupenými jsou Arper, Vitra, Fermob, Unifor, Atelier Vierkant, Zanotta a Knoll.

„Ve všech případech se jedná o značky, které vytvářejí nadčasové a kvalitní produkty. Tím také zaujaly autorky interiéru - citlivý výběr produktů, jejich provedení i zvolená barevnost příjemně dotvořily rekonstruované prostory galerie," popisuje Katarína Hrbáňová, obchodní zástupkyně Konsepti Bratislava, která měla dodávku nábytku na starost.

„Vycházeli jsme ze dvou základních premis: charakteru prostoru, kterým je mix baroka, sedmdesátých let a současnosti, a z významu a vážnosti instituce. Primárně jsme tedy hledali kusy, které jsou ‘nehmotné’, ale zároveň pohodlné, odpíchnuté od podlahy, čalouněné a nevýrazné, aby galerii nedominovaly," vysvětluje volbu interiérového nábytku Mária Michalič Kusá z ateliéru BKPŠ, který měl projekt rekonstrukce SNG na starost.

Foto: Pro Konsepti bylo velkou ctí být součástí projektu SNG. Je unikátní a má světové parametry

Italské ikony designu v hlavní roli

Své pevné místo v interiéru mají zejména přední italské značky. Z konkrétních kusů nábytku stojí za zmínku například lavice Kiik od značky Arper, které byly umístěny přímo ve výstavních prostorách galerie.

„Jediný atypický požadavek měli architekti u lavic Kiik od Arper, u nichž jsme museli sladit barevnost podnoží s barevností rámů oken a dveří. Právě díky atypické barevnosti podnoží a koženým sedákům v koňakovém odstínu působí lavice ve výstavních prostorách velmi elegantně," upřesňuje Katarína Hrbáňová.

Návštěvníci mohou dále navštívit také knihovnu, kde byly využity jednoduché hliníkové policové systémy a stoly od značky Unifor.

„V kombinaci s barevnými taburety Pix a židlemi Catifa od Arper vytvářejí jedinečný prostor pro studium, který vás spolu s krásnym výhledem do venkovního nádvoří zve, abyste zde strávili příjemný čas s knihami," popisuje Katarína Hrbáňová.

Foto: V knihovně jsou použity policové díly a stoly Unifor, hravě barevné taburety Pix a židle Catifa

V administrativní části budovy architekti pracovali mimo jiné s nábytkem renomované švýcarské značky Vitra. Využity byly pracovní židle z kolekcí ID Mesh, Aluminium Chair, Softshell Chair, jednací stoly Eames Tables nebo sedačky Alcove, které byly umístěny v odpočinkových zónách.

„Mně osobně se velmi líbí, jak si věci hledají své misto, jak je kolegové kombinují a co všechno nám projekt umožňuje," doplňuje generální ředitelka SNG Alexandra Kusá.

Kolekce Luxemburg francouzské značky Fermob potom pomohla dotvořit venkovní prostory areálu. Zastoupena je zde židlemi, křesly, taburety i stoly v různých barvách. Z nádvoří galerie se díky tomu stává živý prostor, který vybízí k posezení a také relaxu.

Foto: Venkovní prostory dotváří kolekce Luxembourg francouzské značky Fermob

Rozsáhlá a náročná rekonstrukce

Potřeba rekonstrukce Slovenské národní galerie se zrodila již před 21 lety. Tehdy musela byt část budovy - ikonické přemostění Vladimíra Dědečka - z havarijních důvodů uzavřena. Následně se k ní přidaly i další části areálu.

Vítězný návrh na rekonstrukci, dostavbu a modernizaci SNG od architektů Martina Kusého a Pavla Paňáka z ateliéru BKPŠ se realizoval celkově 17 let. Areál teď vítá více než 5 000 metrů čtverečních výstavní plochy včetně kinosálu, který Ize proměnit na přednáškový sál, multifunkční haly, moderní knihovny, archivu výtvarného umění, depozitáře, restaurátorských ateliérů, obnovené administrativní budovy, nádvoří, které je zároveň veřejným parkem, kavárny a galerijního knihkupectví. Interiér je laděn do bílé a přírodního dřeva. Nejpůsobivější jsou obloukové průchody, které se propisují i do samotné fasády.

  • autor: Konsepti *
  • publikováno: * 8. 9. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři