Vejminek na Vysočině - tak zní název projektu, který zpracovávala architektonická studia Jan Forman ateliér a RANGHERKA 5 Foto: Ivan Bárta
Architektura / rekreační objekty

Starou zemědělskou usedlost na Vysočině upravili architekti pro potřeby rodinného útočiště

Sto let stará usedlost stojí osamoceně v klidné části Vysočiny, odkud se otevírají daleké pohledy na zvlněnou krajinu. Protože se nacházela ve zbídačeném stavu, bylo potřeba navrhnout větší stavební zásahy, které však nepřebily její původní venkovský charakter.

EARCH.CZ , 6. 3. 2023

„Manželé s již odrostlými dětmi hledali místo pro klidný a pohodlný život na venkově.  Nalezli opuštěnou zemědělskou usedlost z roku 1922. Místo  svou polohou zajišťuje žádaný klid i velkou zahradu a výhledy do krajiny,“ nastiňují architekti ze studia Rangherka 5 začátek projektu.

Objekt má podobu tradičního zemědělského statku ve tvaru písmene U, díky čemuž mají majitelé k dispozici také pootevřený dvůr chránící místo před vysočinským větrem. V prostředí části stavení najdeme klenuté chlévy, po stranách pak obytnou chalupu a stodolu, která byla kvůli špatnému technickému stavu nahrazena novou dřevostavbou obsahující garáž a sklad dřeva. Půdorysná stopa usedlosti však zůstala zachována.

Nově vyzděna a izolována byla také část chalupy, aby mohl být obytný dům efektivně vytápěn tepelným čerpadlem. Chalupa je samozřejmým středobodem života rodiny. Velkou světnici rozdělují na kuchyň s jídelnou a odpočinkový kout s velkým oknem krásná kachlová kamna s vyhřívanou lavicí. V patře nad světnicí je situována hlavní ložnice, tři menší ložnice s velkou koupelnou se nachází v prostředním křídle.

Foto: Vzhledem ke špatnému stavu některých konstrukcí byla část statku nově vyzděna

„Ze zápraží, krytého konzolou nové spojovací chodby, se přes zádveří vstupuje do převýšené haly s velkým oknem v patře nad schody. Světlo z něj se měkce odráží od zaobleného stropu z bílých palubek. Dveře z haly vedou do velké světnice, která zabírá celý půdorys levého křídla,“ popisují autoři rekonstrukce Jan Forman a Michal Schwarz.

Foto: Dominantou velkorysé světnice jsou kachlová kamna s vyhřívanou lavicí

Aby mohla rodina trávit pohodlně čas také venku, navrhli architekti za domem zázemí letní kuchyně pod dřevěnou konstrukcí. Před chalupou našla své místo také bylinková zahrádka oplocená plaňkami, která je přístupná otevíravým křídlem ve velkém okně světnice. Stavení působí ve vysočinské krajině nenuceně přirozeným dojmem také díky zahradě, která je z větší části neoplocená a přechází tak volně v okolní louky.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři