Iveta Langerová architekti navrhli rekonstrukci pražského rodinného domu, který se otevírá zeleni Foto: Roman Mlejnek Photography
Architektura / rodinné domy

Stoletý dům v Praze získal po kompletní rekonstrukci soudobé minimalistické rysy

Rodinný dům v okrajové části Prahy stojí v obklopení zeleně. Přáním investorů bylo, aby se s ní co nejlépe vizuálně i funkčně propojil, pokoje se proto maximálně otevírají velkoformátovými okny do zahrady.

EARCH.CZ , 8. 2. 2023

Jedním z konceptů rekonstrukce a přestavby rodinného domu v pražských Hrdlořezích byl návrat jeho obyčejnosti. Přibližně sto let starý objekt totiž v průběhu času prošel množstvím úprav, které mu postupně vzaly jeho původní podobu. „Cílem rekonstrukce bylo vrátit domu původní obrysy s nádechem současné doby v čistě minimalistických liniích a detailech. Charakter místa se tak promítá do architektonické koncepce domu a jeho tvaru,“ vysvětluje architektka Iveta Langerová.

Dům obklopený pro lokalitu charakteristickými venkovskými domy se svým průčelím obrací k přírodnímu parku Smetanka. Jeho další strany pak směřují do vlastní zahrady. Otevřít interiéry výhledům do obklopující zeleně bylo jedním z hlavních přání klientů Ivety Langerové. Pokoje proto dostaly velká okna, kuchyň s jídelnou navíc osvětluje velký střešní světlík, za pozornost stojí také prosklení v čele schodiště.

Foto: Rodinný dům se svým průčelím obrací k přírodnímu parku Smetanka

Propojení s přilehlou zahradou, která je dvojúrovňová, mělo být také co nejvíce funkční. „Pro dosažení konceptu došlo k odstranění střechy s různými nástavbami a vytvoření původního sedlového tvaru, přesunutí garáže, jež rozdělovala spodní zahradu na 2 nelogické celky a přistavění jídelny s kuchyní, která díky své zelené střeše navazuje na horní zahradu a umožňuje tak přímé propojení s horním patrem domu,“ popisuje architektka. Z obývacího pokoje se nyní otevírá výhled do blízkého přírodního parku, z kuchyně se zase dá vejít do pobytového atria, které obestupuje okolní zástavba.

Foto: Na přání majitelů je objekt maximálně propojený s přilehlou zahradou

„Dům je navržen jako udržitelný v hodnotách hranice pasivního domu, nejen díky zateplení, vytápění a okenním prvkům, ale taky rekuperací, využití dešťové vody pro zálivku zahrady a splachování WC v domě. K udržitelnosti taktéž přispívají veškeré ozeleněné ploché střechy,“ dodává architektka na závěr.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři