Architektura / rodinné domy

Střízlivý, ale o to příjemnější rodinný dům Lovčičky

Salon dřevostaveb 2010 představuje realizaci rodinného domu v Lovčičkách od architekta Ludvíka Křenka. Tato stavba přesně ilustruje fakt, že co z jedné strany může vypadat jako obyčejný bungalov, může z druhé strany hovořit novátorským přístupem...

Ludvík Křenek , 19. 1. 2011

Foto: eArch
Nízkoenergetický rodinný dům, který využívá orientaci ke světovým stranám a prosklením jižní fasády pasivně využívá sluneční energii.

Nosná konstrukce je dřevěná v kombinaci se zděnými ztužujícími stěnami s možností akumulace tepla. Dřevěné trámy jsou z vnitřní strany opláštěné OSB deskami. Vnitřní povrch je z desek ze sádrokartonu na ocelovém roštu a vnější plášť je z difúzně prostupných desek obložených palubkami z finské borovice s úpravou thermowood a částečně zateplovacím systémem s omítkou.

Střecha je šikmá z dřevěných trámů se skládanou krytinou, nad obytným prostorem je plochá zelená střecha.

Energetická potřeba na vytápění je řešena systémem dvojzónového cirkulačního teplovzdušného vytápění s rekuperací tepla, teplovzdušné vytápění a výměnu vzduchu zajišťuje jednotka DUPLEX. Rozvody teplého vzduchu jsou umístěny v podlaze. V místnostech koupelen a WC je instalováno nízkoteplotní vodní podlahové topení a žebříčková otopná tělesa s možností elektrického dohřevu do systému je zapojen i krb a solární ohřev vody.

Tuto dřevostavbu najdete spolu s dalšími realizacemi v ucelené formě v Ročence dřevostaveb 2009. K dostání na oficiálním webu Salonu dřevostaveb.

Foto: eArch

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři