Architektura / rodinné domy

"Šuplíkový" projekt: Rodinné řadové domy

Navrhovaný blok řadových domů se stává z pěti domů. Každý dům je určen pro čtyřčlennou rodinu. Objekty jsou řešeny úsporně, ale majitelům poskytuje komfort pro bydlení.

Lucie Němcová , 22. 12. 2014

Pozemek se nachází v Praze 6, v Dejvicích v těsném kontaktu se stadionem Kotlářka. Jedná se o klidnou část města s blízkým kontaktem s přírodou. Přístup na pozemek je z ulice Zengrova. Pozemek je obdélný a mírně svažitý podél ulice a je rozdělený celkem na pět částí. V současné době se na pozemku nachází řadové garáže, které jsou určené k demolici.

Celý blok je členěn na velkou a malou hmotu, které se pravidelně střídají a jsou vůči sobě posunuté. Velká hmota je hmota domu a malá hmota je hmota garáže. Pro hmotu domu je zvolen netradiční odklad z tahokovu a na garáž byla zvolena omítka ve žluté barvě, tato pozitivní barevnost kontrastuje se stříbrnou barvou tahokovu. Cílem bylo vytvořit jednotlivě členěné domy, na kterých bude okamžitě patrné že patří k sobě a vytvoří kompaktní blok.

Domy jsou orientované kolmo na ulici Zengrova, tato orientace (severo-východ a jih-západ)je výhodná jak z hlediska orientace ke světovým stranám, u řadových domů je výhodný vstup ze severní strany a zároveň jsou pokoje v 1.NP osluněny. Orientace je výhodná i z hlediska úspor prostoru a poskytuje výhled na stadion Kotlářka.

Zahrada u domů není velká, a proto je využita střecha garáží jako střešní zahrada, která je přístupná z chodby v 1. NP.

Tento projekt architektonické studie byl zpracován v rámci bakalářské práce studia na ČVUT v Praze, Fsv, obor: architektura a stavitelství ve školním roce 2012/2013, pod vedením Ing. Arch. Běly Menčlové.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři