Architektura / občanské stavby

"Šuplíkový" projekt: Venkovský rodinný dům s jezdeckou stanicí

Hlavním ideovým cílem návrhu bylo oddělení veřejné části od části soukromé – tj. separace hospodářského dvora a výběhu pro koně od soukromé zahrady.

Tomáš Čekal , 9. 12. 2014

Jedná se o projekt bakalářské práce na téma: Venkovský rodinný dům s jezdeckou stanicí v obci Skrýchov (okr. Jindřichův Hradec). Projekt byl zpracován v letním semestru 2012/2013 pod vedením doc. Ing. Bedřicha Košatky, CSc. na katedře architektury K129 Fakulty stavební ČVUT v Praze.

Stavební parcela je umístěna na téměř rovinném terénu v blízkosti rybníka na okraji obce. Hned po vjezdu na pozemek se na hospodářském dvoře nachází 3 parkovací stání (určena primárně pro návštěvníky jezdecké stanice), cvičný lonžovací kruh pro koně, rodinný dům a jezdecká stanice. Dispoziční řešení objektů vychází z polohy a orientace pozemku ke světovým stranám a k místní komunikaci. Při návrhu povrchů byly preferovány přírodní materiály – fasády tvoří vláknocementové a dřevěné obložení, dvůr je zpevněn žulovými kostkami.

Návrh využívá spojení tradičních venkovských prvků (sedlová střecha, obdélníkový půdorys, přízemí s podkrovím) s moderními vikýři z ocelových plechů. Kompozicí dvou hlavních objektů (RD, jezdecká stanice) vznikl polozavřený hospodářský dvůr, který je pro venkov velmi typický.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři