Architektura / rodinné domy

Typová dřevostavba od Prodesi/Domesi se vznáší nad svažitým pozemkem v Kyjích

Futura Freestyle neboli Freestylka. Tak zní název typového rodinného domu od architektů realizujících dřevostavby ze společnosti Prodesi/Domesi. Jde o jejich nejoblíbenější dřevostavbu na klíč vzhledem k jejímu snadnému přizpůsobení pozemku i konkrétním požadavkům majitelů. Jeden takový dům realizovali architekti v pražských Kyjích.

EARCH.CZ , 9. 9. 2023

Nad zahradou

Vzhledem ke svažitosti terénu bylo pro architekty i stavební firmu výzvou především vhodné usazení domu na pozemku. Hlavní vstup se nachází v úrovni ulice, směrem do zahrady se ale dům doslova vznáší nad svahem. Díky subtilním podpěrám vzniká navíc přímo pod domem dostatek krytého prostoru, který majitelé mohou využívat různým způsobem.

Fasádu dřevostavby obdélníkového půdorysu se sedlovou střechou tvoří kombinace bílé hladké omítky s dřevěným obkladem. Dřevo se hojně uplatňuje také v interiéru v podobě světlého obkladu stěn i stropu. Na hlavní obývací prostor otevřený do krovu pak navazuje venkovní terasa levitující nad zahradou, propojení interiéru s exteriérem pak posiluje ještě velkoplošné zasklení.

 

RD Kyje - Prodesi/Domesi

 

Interiér na míru

Vzhledem k orientaci pozemku museli architekti vyřešit dostatečný přísun denního světla, což bylo pro majitele velmi důležitým kritériem. „V našem předchozím podkrovním bydlení jsme si oblíbili otevřený prosvětlený střešní prostor. Byli jsme tak zvyklí na poměrně nadstandardní přísun rozptýleného světla oproti klasickým místnostem. Proto jsme s požadavkem na množství světla v interiéru přišli hned v počátcích návrhu domu. A protože brzy vyplynulo, že vzhledem k možnostem pozemku bude obytná část vycházet na severní stranu, bylo jasné, že budou muset vypomoci střešní okna,“ komentuje situaci majitel domu.

 

RD Kyje - Prodesi/Domesi

 

Interiér tak vedle zmiňovaných prosklených stěn osvětlují také střešní okna VELUX, díky kterým je dostatek slunce v obytném prostoru po celý den – orientace střechy je totiž východ-západ. V případě střešních oken jde o trojskla, která napomáhají také dostatečné tepelné izolaci domu.

„Vnitřní prostředí budovy je stejně tak důležité jako to, jak zapadá stavba do svého okolí. Pro investora je to dokonce mnohem důležitější. Vzhledem k tomu, že v budovách a konkrétně doma nyní trávíme mnohem více času, vlastnosti vnitřního prostředí mají zásadní vliv na psychiku každého z nás. Světlo (jak to umělé, ale především přirozené) patří k základním prvkům kvality vnitřního prostředí budov. Dostatek přirozeného světla, a navíc nejen ze svislých ploch, má vliv na pohodu vnitřního prostředí a jeho obyvatel," říká k práci se světlem architekt Pavel Horák z Prodesi/Domesi.

Vedle obývacího pokoje s jídelnou a kuchyňským koutem nalezneme v přízemí prostornou šatnu, ložnici, koupelnu a WC a další potřebné technické zázemí domu. Podkrovní ložnici spojuje s přízemím otevřené schodiště vedoucí z hlavního obytného prostoru. Půdičky při krajích střechy pak skrývají praktické úložné prostory. Horní koupelnu ležící v samotném středu dispozice prosvětluje střešní okno umístěné přímo nad vanou, splněný sen majitelů.

 

RD Kyje - Prodesi/Domesi

 

 

RD Kyje - Prodesi/Domesi

 

 

RD Kyje - Prodesi/Domesi

 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři