Harazim Karel Architektura - RD Borová Lada: Dřevostavba je opláštěna do modřínových prken Foto: Jan Pernekr
Architektura / rodinné domy

Dřevostavba rodinného domu v srdci Šumavy chce být moderní interpretací tradiční místní architektury

Jihočeskou obec Borová Lada nedávno doplnil nový rodinný dům, který pracuje s motivy tradiční šumavské architektury, zároveň však působí zcela soudobě. Dřevostavbu s betonovým jádrem pokrývá fasáda z modřínových prken, která jsou ve štítech opalovaná.

EARCH.CZ , 29. 5. 2023

„Hlavním úkolem tohoto projektu bylo nalézt ideální formu, která bude vycházet z tradičního stylu výstavby v této lokalitě, zároveň však bude soudobou interpretací regionální šumavské architektury. Cílem bylo vytvořit dům, který nebude neotřele imitovat historismy, ale stane se v daném kontextu a díky reflexi historie sebevědomou architekturou,“ představuje projekt architekt Karel Harazim.

Protože se dům nachází v obci Borová Lada ležící přímo na hranicích Národního parku Šumava, musel autor návrhu zohlednit také jeho regulativy. Při pohledu zvenčí dům zaujme především kontrastně pojatou fasádou z modřínových prken – pro štíty bylo použité opalované modřínové dřevo, zbylé části fasád pak pokrývají prkna bez povrchové úpravy, takže časem získají charakteristickou šedou patinu.

Foto: Dům se nachází přímo na hranici Národního parku Šumava

Zatímco směrem do ulice má dům malá okna, z opačné strany se do zahrady otevírá prosklenou stěnou propojující hlavní obývací prostor se zahradou. Do domu se vstupuje přes kryté parkovací stání začleněné přímo do hmoty domu. Soukromé pokoje pětičlenné rodiny najdeme v podkroví, každý má přitom vlastní šatnu, rodiče a děti pak mají k dispozici dvě samostatné koupelny.

„Tradiční šumavská lidová architektura je typická svou elementárností, surovostí a účelností, byla vždy otiskem okolí, ve kterém vyrůstala. Proto se na těchto stavbách objevovaly především přírodní materiály jako kámen-žula, většinu stavby tvořilo dřevo a neopomenutelným materiálem bylo sklo, které bylo vyráběno v nedalekých sklárnách,“ přibližuje kontext domu Karel Harazim.

Foto: Dům je pojat jako dřevostavba s betonovým jádrem, do kterého je zasazen krb

Také z těchto důvodů nechal autor návrhu vyznít hlavní uplatněné materiály, ať už jde o dřevo nebo pohledový beton tepelně-akumulačního jádra, do kterého je také v místě obytného prostoru integrován krb. Primárně je dům vytápěn tepelným čerpadlem.

  • Autoři: Karel Harazim
  • Ateliér: Harazim Karel Architektura
  • Spolupráce: Petr Marek
  • Země: Česká republika
  • Město: Borová Lada
  • Realizace: 2020
  • Fotograf: Jan Pernekr

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři