Dnešní době odpovídají koupaliště, která aspoň poněkud splynou s přírodou Foto: Bioaqua s.r.o.
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Udržitelné koupání na Vysočině. O čistotu se starají rostliny

V Jemnici na Třebíčsku měli betonový bazén s chlorovanou vodou. Místo něj vybudovali biotop, kde se obejdou bez chemie. Ke spokojenosti lidí a přírody.

EARCH.CZ , 14. 8. 2023

Přírodní biotopy lépe vyhovují dnešní představě o rekreaci než modrý obdélník s chlorem. Voda se čistí za pomoci rostlin a mikroorganismů na jejich kořenech. Tvar lze přizpůsobit terénu a projektanti dokážou modelovat biotop tak, že vypadá téměř jako by ho stvořila příroda. Pokud se takové koupaliště nezanese plastovými doplňky a dalším vizuálním smogem, člověk tu má pocit, že je aspoň poněkud v přírodě.

V harmonii s přírodou je i biotop v Jemnici. V údolí řeky Želetavky bylo od osmdesátých let koupaliště se žlutým tobogánem, v novém tisíciletí už dosti opotřebované. Proto město přistoupilo k vybudování nového na principu biotopu. Původní tvar bazénu byl zachován, pravé úhly tedy zůstaly. Je ale nově rozdělen na několik částí: téměř dva metry hluboký bazén pro plavce, metrovou hloubku pro neplavce a půl metru hluboké brouzdaliště. Tobogán je teď v přírodní barvě a vede k němu dřevěná lávka. Je tu i bufet, úschovna cenných věcí a převlékárny, nic z toho ale nestrhává pozornost, zeleň trávy, stromů a vody je to hlavní. Voda je i teď na konci léta čistá, protože neustále cirkuluje.

Foto: Koupaliště má hloubku od půl metru až do 194 cm

Důležitou součástí koupaliště je totiž filtrační zóna s několika jezírky. Čerpadla tam vhání vodu z bazénu, ta projde přes kořeny rostlin a mechanické filtry a pak se zase vrací do koupací nádrže. V jezírkách se voda pročistí a také prohřeje.

Přírodní systém se obejde bez chemie. Je ovšem křehký, proto je důležité udržovat ho v rovnováze. O to se stará správce, důležitá je i součinnost koupajících – například opalovací krémy obsahují fosfor mikroorganismům škodí. Proto je třeba se před koupáním sprchovat. Letos zatím vše funguje, po dlouhém období dešťů je biotop otevřený a voda čistá. A také chladná, ovšem v teplých dnech by se měla ohřát zhruba o stupeň každých dvacet čtyři hodin.

  • Ateliér: BAPO s.r.o.
  • Země: Česká republika
  • Město: Jemnice
  • Adresa:: Červenomlýnská, 675 31 Jemnice
  • Dodavatel: Bioaqua s.r.o
  • Plocha: cca 13 200 m², z toho 1395 m² koupací část, 477 m² biologická část
  • Investor: město Jemnice
  • Náklady: 24 000 000 Kč
  • Projekt: 2017
  • Realizace: 2020

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři