Útulna Milínov od Jana Tyrpekla Foto: Antonín Matějovský
Architektura / rekreační objekty

Dřevěná útulna usazená mezi pastvinami zastíněna stromy

Útulna od Jana Tyrpekla se skrývá mezi stromy a nabízí výhled po přilehlých pastvinách. Pochlubit se může čistou estetikou, udržitelným provozem a pohodlným interiérem až pro čtyři osoby.

EARCH.CZ , 11. 9. 2023

U malé obce Milínov na Plzeňsku, nedaleko vrcholu Sváreč, se mezi stromy ukrývá další z útulen navržených architektem Janem Tyrpeklem, který už dříve navrhl dřevěnou kabinu umístěnou na pohraničním řopíku nebo levitující tree house v Posázaví.

Malý kompaktní objekt poskytuje atraktivní přístřeší pro dvě až čtyři osoby, které mohou využívat také kuchyň i samostatnou koupelnu. Útulna rozšiřuje nabídku ubytování nedalekého penzionu farmy Moulisových. Chata stojí ve svahu se skalnatým povrchem a vzrostlými stromy, kolem se rozléhají pastviny s pasoucím se skotem. „Návrh se snaží o maximální respekt krajiny i bezprostředního okolí. Nepočítá se s kácením žádného stromu, ani s velkými zásahy do podloží. Objekt formálně navazuje na skalnatý reliéf a má tvar ‚vytesaného‘ kamene,“ komentuje architekt.

Celý objekt je k podlaží upevněn pomocí vrutů a kotev. Konstrukční řešení pracuje se systémem 2by4 (2 na 4), což je původně americký konstrukční systém využívající sloupky o příčném řezu 2 x 4 palce. Výstavba probíhá přímo na staveništi, takže jde o rychlý, efektivní a jednoduchý způsob realizace, při kterém není zapotřebí těžké techniky, která by mohla poničit okolní krajinu.

Útulna má čtyřúhelníkový půdorys rozšiřující se směrem na jih, kam je tím pádem orientován výhled do krajiny z hlavní místnosti s kuchyňským koutem a krbem. V severní části objektu je pak umístěna koupelna a nad ní vyvýšený prostor na spaní. Výhled ze spací zóny směřuje k nedaleké zřícenině hradu Radyně.

Foto: Útulna je určena k rekreačním pronájmům a rozšiřuje nabídku ubytování nedaleké farmy Moulisových

Fasádu se zateplením kryje vodorovný dřevěný obklad. Architektova ohleduplnost k přírodě a přírodním zdrojům se projevuje i v použití prken z jiných projektů, díky čemuž mají charakteristickou patinu. Střecha je plechová se solárními panely. Minimalistické vybavení spolu s důmyslnými úložnými prostory přispívá k pohodlnému užívání chaty. Voda je přiváděna z nedalekého vrtu, ohřívájí ji kamna s tepelným výměníkem, WC je chemické a odpadní voda je zachytávána do nádrže.

Foto: Vnitřní prostory rozšiřuje venkovní dřevěná terasa

Z útulny je možné sestoupit na terasu a poté pokračovat do samostatně stojící sauny nebo pro dřevo do dřevníku. Stromy obklopující útulnu napomáhají nejen přirozenějšímu zasazení v krajině, ale také poskytují příjemný stín za horkých letních dnů.

  • Autoři: Jan Tyrpekl
  • Spolupráce: Jaroslav Kejř
  • Země: Česká republika
  • Adresa:: Milínov, 332 04
  • Realizace: 2021
  • Investor: Ing. Pavel Moulis, Ph.D.
  • Náklady: 1,5 mil. Kč

Klíčová slova:

chata glamping dřevostavby

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři