Stodola proměněná v sochařský ateliér od architekta Thomase Randall-Page Foto: Jim Stephenson
Architektura / rekreační objekty

Architekt Randall-Page navrhl proměnu odlehlé stodoly na umělecký ateliér svého otce

Britský architekt Thomas Randall-Page celých 9 let pracoval na proměně staré a odlehlé stodoly v umělecký ateliér a archiv svého otce.

Kristýna Korčáková , 3. 5. 2022

Thomas Randall-Page založil vlastní architektonické studio v roce 2014 v Hackney na severu Londýna. Od té doby má za sebou širokou škálu projektů, které dokazují, že architekt nemusí navrhovat pouze domy. Mezi jeho nedávné projekty patří ovladatelný most pro Cody Dock v Londýně, který je možné za pomoci ručního mechanismu otáčet, aby pod ním mohly proplouvat lodě. Spolu s architektkou Benedettou Rogers pak navrhl také nehořlavý žlutý člun pro Antepavilion 2018, architektonicko-uměleckou charitativní organizaci usilující o propojení architektury s uměním v kontextu silné komercializace obou oborů.

Čerstvým Randallovým projektem je přeměna stodoly nacházející se na venkově na okraji národního parku Dartmoor. V roce 2011 ji zakoupil jeho otec Peter Randall-Page a úkolem architekta byla její kompletní proměna tak, aby mohla sloužit jako umělecký ateliér a archiv dokončených děl.

Thomas Randall ponechal hlavní a střešní konstrukci stodoly jako obálku kompletně nových interiérů. ,,Chtěl jsem, aby objekt vypadal zvenku stále jednolitě a uchoval si svůj původní charakter doplněný o novodobější zásahy,“ vysvětluje svůj záměr architekt.

Jednoduchou fasádu tvoří původní svislé cedrové obložení, které překrývá obložení z galvanizované oceli chránící spodní část fasády před deštěm. Jelikož je stodola uměleckým zázemím, je žádoucí, aby se dovnitř dostalo co nejvíce přirozeného světla. Fasáda se tedy skládá z posuvných celků, které v případě potřeby odkrývají dveře a okna, z nichž dvě největší jsou v protějších stranách, takže umožňují vidět skrz celý objekt. Nejen přirozené světlo, ale i nevšední perspektivu nabízí balkon, který je možné ručně složit díky systému protivah a závaží.

Foto: Návrh konverze promyslel architekt do posledního detailu

Vnitřek se skládá ze tří celků: archiv, studio a ateliér. Za zdí je ukryt téměř vzduchotěsný archiv orientovaný na sever. Je vybaven automatickým odvlhčovacím senzorem pro ochranu uměleckých děl. Studio obložené korkem je drobným samostatným objektem na dřevěných podpěrách uvnitř zbývajícího volného prostoru. Po celý rok je útulným útočištěm, pod kterým je možné si odpočinout u kamen.

Samotný prostor ateliéru je víceúrovňový díky tomu, že stodola stojí na zešikmeném pozemku. Tři různé úrovně nabízejí různé úhly pohledu. Bílou univerzální barvu vévodící interiéru doplňují lokální materiály, jako je dřevo, kámen nebo galvanizovaná ocel použitá pro schody se zábradlím nebo okenní a dveřní rámy.

Foto: Studio je samostatnou jednotkou uvnitř stodoly nabízející soukromí a klid pro práci
  • Autoři: Thomas Randall-Page
  • Země: Velká Británie
  • Realizace: 2020
  • Adresa:: Devon

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři