Úzký patrový dům v Žilině, architektonické studio treea - architekt Peter Kasman. Foto: David Mackovič
Architektura / rodinné domy

Úzký patrový dům, přesto s dostatkem slunce

Zadání pro architekty ze slovenského studia treea znělo: „Sluneční paprsky do každého pokoje“. Povedlo se – dům, který navrhl architekt Peter Kasman je sice úzký, ale plný slunce.

Eva Klapka Koutová , 24. 5. 2024

Majitelé si dům s pozemkem koupili v roce 2019. Jeho půdorys, který musel zůstat stejný, byl velmi úzký - jen 4,7 x 14 metrů. Požadavek byl, aby na ploše něco málo přes 60 metrů čtverečních vzniklo bydlení pro čtyřčlennou rodinu. K tomu si majitelé přáli zahrádku a slunce do každého pokoje.  

Dům se nachází na pomezí městských částí Žiliny – Závodie a Hájik. Jak vysvětluje architekt Peter Kasman z architektonického ateliéru treea: „Dům je podélný s průčelím orientovaným do ulice, jak je tu zvykem. Přebírá a transformuje tvarosloví ulice do nového pojetí". V jedné věci se ale od okolních domů viditelně liší – od ulice ho neodděluje plot. Pozemek je do ulice otevřený a před domem je volně přístupné parkovací stání.  Hranici soukromí představuje tedy až samotný vstup do domu. Je zdůrazněný blankytně modrou barvou na vstupních dveřích, které poutají pozornost také díky kontrastu s bílou fasádou domu.

Foto: Parkovací místo je obnažené a vstupní prostor je rozjasněn modrými dveřmi.

Ve vstupní části domu se nachází zázemí – šatna, WC a koupelna. Dlouhá chodba volně přechází do hlavní části domu, která je koncipována jako otevřený prostor ve vertikálním i horizontálním směru. Kromě celkem běžného propojení vstupního zázemí chodbou s obývací prostorem se architekt rozhodl interiér povznést a otevřít ho přímému osvětlení shora. Dal vzniknout převýšenému atriu po rovinu střechy, která je nad atriem prosklená. Tím docílil požadovaného přísunu slunečního svitu. Ranní slunce tak osvětluje kuchyňskou část domu a v druhém podlaží ložnice se schodištěm a chodbou. Prosvětlené atrium je tak kromě nejmrazivějších dní v zimě využívané jako čítárna a relaxační zóna s celodenním přísunem přirozeného světla.

Foto: Atrium přivádí světlo prosklenou střechou.

V západní části domu se nachází obývací pokoj s klavírem, kuchyňským pultem a jídelním stolem. Prostor pod schodištěm je využit pro kuchyňské zázemí s ledničkou, kávovarem a spíží. Vše je ukryté pod dřevěným obkladem z masivní smrkové biodesky, která kontrastuje s betonovým stropem a betonovými schody. Vše působí čistě a kompaktně a obklad celý prostor zútulňuje a zjemňuje.

Na konci hlavní obytné místnosti je výstup na malou zahradu, který je opatřen velkorozměrným posuvným oknem, který bude sloužit jako přechod na budoucí terasu, zakrytou konstrukcí porostlou paviničem (psím vínem) a břečťanem.

Do patra vede betonové schodiště, nacházejí se tu dětské pokoje, ložnice a WC. Dřevěný obklad stropní šikminy dodává prostoru útulnost. Zadání se tedy povedlo splnit. Ačkoliv je domek malý, bydlení nabízí pohodlné a dostatek slunce k tomu.

  • Ateliér: treea
  • Podlahová plocha 1.NP: 44,13 m² (bez atria)
  • Podlahová plocha podkroví: 39,44 m²
  • Zastavěná plocha RD bez terasy a atria: 58,96 m²
  • Zpevněné plochy – terasa, atrium: 20,69 m²
  • Obestavěný prostor: 396,29 m³
  • Územní rozhodnutí: 2016–2019
  • Stavební povolení: 2021
  • Kolaudace stavby: 2023

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři