Architektura / občanské stavby

Rodina italského architekta přestavěla tisíc let starý hrad na luxusní butikový hotel

Italská oblast Umbrie je typická svým rozmanitým krajinným reliéfem s okouzlujícími výhledy. To platí i pro okolí nového luxusního hotelu Castello di Reschio, který vznikl přestavbou tisíc let starého hradu. Rozlehlý areál o výměře 1 500 hektarů patří rodině Benedikta Bolzy, architekta a designéra, který stojí za návrhem ambiciózního projektu. Mimo samotného hradu můžete v areálu obdivovat také zahrady, jezero a několik přestavených statků.

Adéla Vaculíková , 1. 5. 2023

Rodinný majetek s ucelenou vizí

Na půl cesty mezi Římem a Florencií, v hornaté krajině plné cypřišů, olivovníků a rozlehlých vinic, zakoupil roku 1984 otec Benedikta Bolzy hrad s přiléhajícím okolím. Středověká, 1000 let stará stavba se tehdy nacházela v neutěšeném stavu a bylo ji třeba kompletně zrekonstruovat. K dnešní podobě však vedla ještě dlouhá cesta. Rodina Benedikta Bolzy, autora nedávno dokončené přestavby, zde bydlí už přes 20 let. Jejich záměrem bylo celý 1 500 hektarový areál opravit a dát mu atraktivní podobu s odkazem a respektem k jeho středověkým kořenům.

Hotel Castello di Reschio, Benedikt Bolza, Zdroj: dezeen

Proměnit ruinu hradu v moderní hotel plánoval architekt již od konce 90. let. V první fázi se architektova rodina soustředila na rekonstrukci bývalých statků – na pozemku se jich totiž nachází více než dvě desítky. Dnes se většina objektů nachází v soukromém vlastnictví jednotlivých majitelů, jejich podoba a řešení se ale přesto se nese v podobném duchu díky pečlivému dozoru architekta.

Když rodina drobná stavení prodávala, šlo stejně jako v případě hradu o ruiny. Jak sám Benedikt Bolza uvádí, některé z nich tvořily jen obvodové zdi, jindy nezbylo téměř nic. Pokud se našel investor, který měl zájem objekt rekonstruovat nebo si na jejich místě postavit nový dům, musel souhlasit s podmínkou, že návrh projektu včetně vybavení vypracuje právě studio Benedikta Bolzy. Dnes tak můžeme obdivovat celý soubor s jednotným uceleným výrazem, kde zároveň zbyl také prostor pro jistou dávku individualizace.

Hotel Castello di Reschio, Benedikt Bolza, Zdroj: dezeen

Ve znamení luxusu

Benedikt Bolza na projektu hotelu pracoval přes 20 let, přičemž samotná realizace probíhala až v posledních 5 letech. Jeho základní ideou bylo, stejně jako v případě statků, zakonzervovat dochované zdivo a následně objekt adaptovat tak, aby mohl sloužit svému účelu.

Dnes se v objektu nachází celkem 30 hotelových pokojů, restaurace a lázně. Interiéry hotelu definuje především eklektická estetika, která je obecně příznačná pro Bolzovu tvorbu. Místnosti mají vypadat tak, jako by je někdo zařizoval postupně a byl zde cítit otisk dlouhé historie. Veškerý nábytek a svítidla v interiérech navrhla Bolzova firma BB for Reschio, která má dnes poblíž hradu své studio.

Stejně jako vybavení se i nabízené služby nesou ve znamení luxusu. Jedna noc ve dvoulůžkovém pokoji se snídaní zde začíná na 760 eurech.

Hotel Castello di Reschio, Benedikt Bolza, Zdroj: dezeen

Především lokálně

Benedikt Bolza se zavázal těžit zejména z lokálních zdrojů a tradic a k realizaci proto přizval místní řemeslníky a umělce. Myšlenka lokálnosti se promítá i do použitých materiálů. V hotelu najdeme terakotové a dřevěné podlahy, italský mramor a látky nebo mosazné detaily.

Hotel Castello di Reschio, Benedikt Bolza, Zdroj: dezeen

Hlavní roli v celém areálu hraje příroda – důležitým cílem projektu proto bylo splynutí staveb a nových zásahů s okolní krajinou bez nenarušení jeho okouzlujícího charakteru. Přírodní motivy byly vneseny i do interiéru, dvory osázeny zelení, do jednoho z nich byl dokonce umístěn skleník. Zásadní otázkou se pro Benedikta Bolzu stala podoba bazénu pod hradem. Aby docílil harmonického efektu, zvolil pro něj tvar oválu, který nejlépe navozuje efekt přírodního vodního prvku. Hladina vody se nachází ve stejné úrovni s trávou. Za tímto impozantním výsledkem se stejně jako za realizací celého projektu skrývají náročné technické úkony. Ty sice proces značně protáhly, zároveň ale umožnily dosáhnout tohoto obdivuhodného výsledku.

Hotel Castello di Reschio, Benedikt Bolza, Zdroj: dezeen

 

EARCH, Hotel Castello di Reschio, Benedikt Bolza, Zdroj: dezzen

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři