Architektura / občanské stavby

Vitra Campus představuje nový přírůstek. Zahradní domek z udržitelných materiálů navrhl architekt Tsuyoshi Tane

Nový zahradní domek Garden House od Tsuyoshi Tane ve Vitra Campus je postavený z udržitelných materiálů Foto: Julien Lanoo

Vitra Campus v německém Weil am Rhein zve k návštěvě nejnovější stavby – zahradního domku Garden House. Po japonském domě Umbrella House architekta Kazuo Shinohary, konferenčním pavilonu, který navrhl Tadao Ando, a tovární budově od studia SANAA je nový domek od Tsuyoshiho Taneho již čtvrtým dílem architekta japonského původu. Příznivci architektury tak mají další důvod k návštěvě tohoto designem a architekturou nabitého místa. Na podzim roku 2023 v galerii v rámci Vitra Design Museum navíc otevře výstava věnovaná projektu zahradního domku a tvorbě Tsuyoshiho Taneho.

Vitra , 23. 6. 2023

Zahradní domek o rozloze 15 m² je velmi kompaktní a pojme přibližně 8 osob. Je vybaven koutkem pro přípravu kávy a nabízí dostatečný prostor pro workshopy. Primárně je ale určen především k ukládání náčiní, které používají zahradníci v Oudolfově zahradě. Slouží také zaměstnancům společnosti Vitra, kteří se starají o včely v kampusu, a těm, kteří pracují na zeleninové zahrádce, jež v současné době vzniká vedle domku. Součástí stavby je venkovní posezení a malá kašna na zalévání nebo čištění bot a náčiní. Kromě toho bude budova vybavena vyhlídkovou plošinou, z níž si návštěvníci budou moci vychutnat 360stupňový nerušený výhled na Oudolfovu zahradu, Umbrella House a areál kampusu Vitra.

Téměř před třemi lety vzal Rolf Fehlbaum, emeritní předseda společnosti Vitra, architekta Tsuyoshiho Taneho na projížďku po Weil am Rhein a vyprávěl mu o svém dětství a vzpomínkách na pole, na kterém později vyrostl kampus Vitra. Právě v tom okamžiku se zrodila myšlenka na novou stavbu: Taneho zahradní domek, postavený v souladu s architektovým konceptem „archeologie budoucnosti“, podle něhož architektura vychází z paměti místa, kde se nachází. Domek byl dokončen v červnu 2023 a slavnostně otevřen během veletrhu Art Basel.

Foto: Vitra Campus v německém Weil am Rhein doplnil nový pavilon

„Tak jako archeologové, i my se pouštíme do dlouhého procesu zkoumání a vykopávání paměti místa. Je to proces překvapení a objevování, hledání toho, co jsme neznali, na co jsme zapomněli, co se ztratilo v důsledku modernizace a globalizace. Věřím, že místo bude mít vždy vzpomínky hluboce zakořeněné v zemi a v historii. A že tato paměť nepatří minulosti, ale je hnací silou, která vytváří architekturu. Díky tomuto procesu přemýšlení o budoucnosti na základě paměti místa se archeologie postupně stává architekturou,“ vysvětil Tsuyoshi Tane.

Foto: Zahradní domek je postavený z udržitelných materiálů a vyroben místními řemeslníky

V souladu s touto ideologií byl Taneho zahradní domek postaven z udržitelných a pokud možno místních materiálů a vyroben místními řemeslníky. Například kámen a dřevo použité v domě byly pořízeny z místních zdrojů a přepraveny pouze na krátkou vzdálenost: 28 km u žulového kamene (z lomu ke kameníkovi a poté do kampusu Vitra) a 50 km u dřeva (z místního lesa do továrny a poté do kampusu).

  • Autoři: Tsuyoshi Tane
  • Země: Německo
  • Město: Weil am Rhein
  • Zastavěná plocha: 15 m²
  • autor: Vitra *
  • publikováno: * 23. 6. 2023
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři