Architektura / občanské stavby

Východní křídlo muzea Maidstone

Rada samosprávy Maidstone zahájila v létě roku 2006 zajímavý a ambiciózní program otevření sbírek muzea Maidstone a úpravu jeho služeb a zařízení pro návštěvníky.

Hugh Broughton Architects , 25. 10. 2012

Východní křídlo projektu tvoří druhou fázi programu rozvoje muzea, následující po rekonstrukci západního křídla v roce 2003.

Muzeum Maidstone a galerie Bentlif Art je vlastněna a provozována radou samosprávy Maidstone. Jde o vynikající komunitu, vlastnící vzdělávací a rekreační zdroje. Jádrem muzea je tudorovský zámek z roku 1561. Rada samosprávy Maidstone ho získala v roce 1855 a jako muzeum ho otevřela v roce 1858. Muzeum je na seznamu ochrany památek stupně II.

Více než 600 000 artefaktů a exemplářů, vynikajících svou rozmanitostí a kvalitou, tvoří největší smíšené sbírky v Kentu a jedny z největších v jihovýchodní Anglii. Některé části, jako je kolekce japonského umění, mají mezinárodní význam.

Projekt východního křídla

Klíčovými cíli projektu východního křídla bylo dlouhodobé uchování sbírek, větší zapojení veřejnosti a zvýšení návštěvnosti muzea a jeho sbírek. Pro dosažení těchto klíčových cílů kladlo muzeum na projekt následující požadavky:

zlepšit vybavení depozitářů sbírek, aby poskytovaly pro více sbírek řízené prostředí, ​​bezpečí a dostupný úložný prostor, umožnit vystavení více sbírek, změnit nepřístupné prostory na použitelné a umožnit prohlídku větší části historických budov muzea, vizuální propojení do zahrad Brenchley, zamýšlené již zakladateli viktoriánského muzea, zlepšit vybavení pro veřejnost, jako je obchod a návštěvnické toalety a zajištění nových toalet pro zdravotně postižené, přebalovací místnosti a prostor pro odkládání kočárků a kabátů, zlepšit nabídku vybavení pro společenské skupiny a školní výpravy, snadný tok návštěvníků a vytvoření přístupu pro všechny uživatele, maximální viditelnost muzea při pohledu z centra města, vytvořit prostor k přemístění informačního centra pro návštěvníky Maidstone.

Architektonické řešení

Hugh Broughton Architects vyhráli soutěž RIBA na vytvoření nového východního křídla v prosinci 2006. Nápadný design je přímou odpovědí na hlavní cíle muzea a byl významně podpořen příspěvkem z Fondu odkazu Lottery. Návrh byl připraven v úzké spolupráci s pracovníky muzea, radou samosprávy Maidstone, zainteresovanými místními skupinami a statutárními orgány.

Při projektování se architekti snažili vytvořit prostory s charakterem, reagující na mnohovrstevnou historii a architekturu budovy.

Ve spodním patře revitalizovaného východního křídla vítá návštěvníky z High Street nový vchod a orientační plocha. Galerie, vytvořená mezi modernizovaným obchodem a rekonstruovanými depozitáři, hostí válečnou kanoi z Šalamounových ostrovů, jediný exemplář svého druhu, umístěný mimo tyto ostrovy. Pohledy z této galerie odhalí veřejnosti nádvoří a tudorovské fasády, neviděné veřejností více než 40 let. V nové přístavbě jsou rovněž umístěny toalety, šatny a prostory s rostlinami. Vzdělávací místnost pro mládež je na úrovni prvního patra doplněna prosklenou zasedací místností s dramatickými výhledy na kostel Svaté víry a vizuálně muzeum znovu spojuje se zahradami Brenchley.

Nový dynamický prostor galerie nad recepcí, osvětlený zaoblenými, severně orientovanými střešními světlíky, poskytuje trvalý domov sbírce japonského umění. Přístavba byla doplněna rekonstrukcí a reorganizací stávajících galerií na východním konci muzea, což zvětšilo výstavní prostory o 30%.

Nové přístavby kombinují bezrámové zasklení s diagonální mříží šindelů z měděné slitiny, vytvářející moderní protiváhu ke stávající cihlové fasádě. Postupem času šindele ztratí lesk, ale ne svou barvu.

  • Ateliér: Hugh Broughton Architects
  • Země: Velká Británie
  • Město: Maidstone
  • Ulice, číslo: St. Faith’s Street
  • Realizace: 2012

Klíčová slova:

měď muzeum

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři