Architektura / občanské stavby

Měď v architektuře: KUMU - Estonské Muzeum Umění

Plán muzea vychází z projektu vítěze mezinárodní architektonické soutěže z roku 1994.

Hannele Numminen , 6. 9. 2012

Po několikerém skluzu dostala tato budova stavební povolení v létě roku 2002. Budova byla dokončena v prosinci roku 2005 a inaugurace muzea proběhla v únoru roku 2007.

Impresivní umístění budovy s 20 metrů vysokým vápencovým sloupem se nachází na jižním konci Kadriorg Parku, přibližně 3 km od centra Tallinu. Ve snaze zachovat park pokud možno nedotčeným a neztratit dominantní pozici blízkého Paláce Kadriorg, se rozsáhlá budova muzea svažuje a je umístěna částečně pod zemí. Zakřivené zdi uzavírají dvůr a vnější výstavu soch. Ty samé zdi rozdělují budovu na dvě různé části. Na vnější straně se nachází například kanceláře pro administartivní pracovníky a místnosti pro restauratéry, na vnitřní straně je umístěna hala a výstavní síně.

Podstatou návrhu je jednoduchost a průzračnost. Výstavní síně jsou jednoduché a skromné, tím se vystavená umělecká díla dostávají do popředí. Asketismus vnitřního prostoru se projevuje i v exteriérech, které spoléhají na působivost čistých geometrických tvarů.

Hlavním materiálem fasády je vápenec, nazeleno patinovaná měď a sklo. Nazeleno patinovaná měď byla jedním z hlavních materiálů navržených na fasádu v soutěži roku 1994, kdy ještě způsob provedení patinace nebyl znám. Nordic Green, což znamená přírodní patinaci mědi při Skandinávském a baltském klimatu, byla v té době vyvinuta v Outokumpu (Luvata). Měděné panely, které jsou 625mm vysoké a 2100mm široké, byly vodorovně spojené drážkovými spoji a svisle pevnou vazbou. Panely byly vyrobeny z Nordic Brown mědi a ručně dokončené zelenou patinovací barvou, která dodala přirozený vzhled jedinečné patinaci.

Tento projekt byl v roce 2007 mezi prvními šesti vyvolenými (shortlist) v soutěži "Měď v architektuře", v kategorii evropských projektů.

Tato budova je OCENĚNÝM projektem roku 2007 soutěže "Měď v architektuře" v kategorii Evropských projektů.

Klíčová slova:

měď muzeum

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři