Trochu Japonsko a trochu prázdniny - dům ve Vraném nad Vltavou Foto: Peter Fabo
Architektura / rodinné domy

Z terasy rovnou do jezírka. Ve Vraném nad Vltavou vznikl dům propojený se zahradou i vodou

Jednoduchý, přízemní dům, kde se dá volně a bez schodů procházet do všech místností, i zevnitř ven – takové je rodinné bydlení kousek od Prahy od architektů z ateliéru 0,5 Studio.

EARCH.CZ , 25. 4. 2024

Centrem rodinného života je tu obývací pokoj propojený se zastíněnou terasou. Hned u ní je koupací jezírko - vodní hladina odráží světlo, ochlazuje a dodává domu letní prázdninovou atmosféru. Černá barva fasády zase v kombinaci se zelení a vodou kolem působí výtvarně jako z japonského dřevorytu. Dům na okraji Vraného nad Vltavou má prostě svoje kouzlo.

S firmou a klientem

Začal vznikat v roce 2020. Tehdy rodina investora oslovila ateliér 0,5 Studio a firmu Chytrý dům s.r.o. „Přáním bylo navrhnout jednoduchý bezbariérový dřevěný dům o dispozici 5+kk. Cílem návrhu bylo, aby dům zapadl do okolí, zároveň se od něj do určité míry distancoval a vytvořil na zahradě skrytou oázou klidu,“ říká architekt Pavel Nový.

Foto: Obytný prostor je rozšířený o velkou plochu krytou zastřešením.

Svůj koncept vyvíjel s pomocí rodiny i projektantů stavební firmy, která se specializuje na dřevostavby a má s nimi mnohaleté zkušenosti. „Tento postup umožňuje již od prvních konceptů racionálně ladit požadavky klienta a konstrukční systém v daném rozpočtu,“ vysvětluje architekt.

Vznikl jednoduchý dům se sedlovou střechou. Obývací pokoj směřuje k západu a k jihu, kde je jezero. Na jižní stranu jsou obrácené také ložnice rodičů a dětské pokoje. Na sever do ulice jsou otočené koupelna, šatna a technická místnost. Uprostřed vede prostorná chodba.

Foto: Hlavní obytný prostor, dominuje tu přírodní dřevo.

Hmota domu je doplněna výrazným horizontálním prvkem – zastřešením, které kryje prostor před vstupem, parkovací místo a terasu domu. Krytá část funguje jako rozšíření obytných prostorů. Nachází se tu také sklad se saunou.

Ústřední barva je tu černá – černá je střecha i latě na fasádě. „Černá barva domu komunikuje se zahradou a dodává domu i celé exteriérové kompozici japonizující atmosféru,“ komentuje to druhý z autorů, architekt Vít Svoboda. Rytmus latí se zopakuje také v interiéru, tam je však dřevo v domáckém a povědomém přírodním odstínu, stejně jako dveře a okna.

Dům postavila stavební firma, ale návrh počítal s tím, že část prací udělá investor svépomocí – podílel se na interiéru i fasádě. Je to tedy částečně i výsledek vlastnoruční práce – o to víc tu mají obyvatelé pocit své vlastní klidné oázy.

 

 

  • Autoři: Pavel Nový, Vít Svoboda
  • Ateliér: 0,5 Studio
  • Země: Česká republika
  • Město: Vrané nad Vltavou
  • Projekt: 2020
  • Realizace: 2023
  • Projekt a realizace:: Chytrý dům s.r.o.
  • Podlahová plocha: 113 m²
  • Plocha terasy, skladu, sauny a krytého stání: 78 m²
  • Fotograf: Peter Fabo

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři