Architektura / občanské stavby

Zlaté hliníkové šindele rozjasňují pavilon hudební školy v rakouském městečku

Pavilon hudební školy v rakouském Buchkirchenu s hliníkovou fasádou Foto: Croce & WIR

Christian Frömel a Markus Fischer, zakladatelé architektonické kanceláře F2 Architekten, mají slabost pro klasickou moderní architekturu. Bílé ploché střechy, úzké podpěry, tu a tam troufalost a materiály s ušlechtilým vzhledem jsou jejich poznávacím znamením. V malém městečku v Horním Rakousku spojili svou představu o plynoucím prostoru se zlatými hliníkovými šindeli.

PREFA Aluminiumprodukte , 24. 6. 2022 / Advertorial

Když se blížíte k hornorakouskému Buchkirchenu, kukuřičná pole a louky s mákem se střídají s malými zalesněnými plochami a mohutnými hranatými statky. Ještě, než se dostanete k ceduli s místopisným názvem Buchkirchen, čeká vás řada zatáček a kopců. Při vjezdu do města jako první spatříte kostelní věž, následuje mohutná zámecká střecha, a nakonec zlatě se třpytící zaoblená hliníková fasáda na zemské hudební škole, kterou dodala společnost PREFA Aluminiumprodukte, a která zaujme jednolitým šupinatým vzorem. Okrouhlé průčelí je součástí stavby připomínající pavilon, jehož plochá bílá střecha upoutá v okolní historické hmotě pozornost. Zdejší oblast je sice víceméně venkovská, to ale neznamená, že by zdejší lidé neměli ponětí o vytříbené architektuře.

Hudba v centru

Město s přibližně 4000 obyvateli se donedávna potýkalo s problémem, že nemělo dostatečně velký prostor, kde by se všichni mohli scházet. Místní komunita má silný smysl pro tradici, na každé akci je vždy hudba. Důležitou roli v místním každodenním životě hraje několik dechových souborů, smyčcových sekcí a dechový orchestr, který čítá více než 70 hudebníků. Měli zde velmi aktivní státní hudební školu, ale dlouho chybělo vhodné prostředí a reprezentativní budova, která by zviditelnila jejich úspěchy.

Jednoduché příběhy

Budova pavilonu hudební školy je nyní opravdovým srdcem Buchkirchenu. Výrazným způsobem je odsazena od hlavní silnice, vytváří 20 metrů široké předpolí a nabízí kýženou scénu pro hudební a kulturní projekty. Hudebníci ze školy hovoří o „vstřícném gestu“ a odkazují na historii, která stojí za směsicí materiálů budovy. Zatímco devítiletý Johannes vyndává svůj lesní roh z pouzdra na nástroje, vysvětluje: „Kovové části zastupují dechovou hudbu, dřevěné dechové nástroje a tenké nosné sloupy, které nesou střechu, jsou jako struny houslí.“ Christian Frömel potvrzuje, že jim šlo o takto snadno pochopitelnou myšlenku, se kterou se uživatelé budovy ztotožňují. Tím se také prosadili ve veřejné soutěži.

Foto: Kov zastupuje dechovou hudbu, dřevo zase dechové nástroje

Diskuse o fasádě

O kovovou fasádu s matně třpytivým falcovaným šindelem PREFA musela společnost F2 Architekten trochu bojovat. Rozpočet byl obecně napjatý. Přesto architekti zajistili, aby byla zakřivená část budovy realizována z kvalitního a reprezentativního materiálu. I proto má pro Christiana Fromela malá šindelová fasáda na ploše 160 m² zvláštní význam: „Kovová fasáda nám umožnila vizualizovat koncept budovy přesně podle našich přání, a to je v dnešní době velmi vzácné.“

  • Ateliér: F2 Architekten ZT
  • Země: Rakousko
  • Město: Buchkirchen
  • Realizace: Rudolf Schmidhofer GmbH

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři