Architektura / občanské stavby

Kulturní dům v Belgii pokrývají zlaté hliníkové šablony Prefa

Multifunkční kulturní centrum v belgickém Kapellen obložené hliníkovými šablonami

Nové multifunkční kulturní centrum ve středně velkém belgickém městě Kapellen vyniká nejenom svými konturami, ale rovněž kvalitním fasádním materiálem s velmi nápadnou barvou. Jakoby šupinatý povrch z lehkých hliníkových šablon PREFA velkorysého formátu 44 × 44 cm dodává fasádě překvapující akcenty. Pocit svobody, hojnosti, lesku, ale i klidu a vyrovnanosti umocňuje netradiční barva s odstínem mayského zlata v kombinaci se skleněnými plochami.

PREFA Aluminiumprodukte , 30. 11. 2021 / Advertorial

Fasádní šablony nejsou tradičním fasádním materiálem. O to více přitahují oko pozorovatele, pokud jsou někde instalovány. Architekti ze studia met zicht op zee si s jejich tvarem v novém kulturním centru doslova pohráli. Čtverec postavený na roh, tedy kosočtverec, se prolíná všemi úrovněmi objektu. Najdeme ho nejenom na fasádě, ale i v interiéru – na barovém nábytku, na obkladech, kování, na logu a dalších drobných prvcích. Je jakýmsi pojítkem stavby, ale i specifickým rukopisem architektů. Ti se snaží podle definice „it`s always a question of added value“ do svých projektů přidávat vždy něco navíc. Většinou se jedná o něco, co není složité, ale přitom se dá použít netradičním, avšak důmyslným způsobem nebo v zajímavých kombinacích.

Fasádní šablony PREFA proto nebyly vybrány náhodou. Celkovému pojetí stavby bylo totiž potřebné vtisknout více než jen tvarovou hodnotu. A o tu se postaral právě netradiční zakázkový odstín zlaté barvy. Ne každý materiál umožňuje tak širokou barevnou variaci jako hliníkové krytiny společnosti PREFA Aluminiumprodukte. Kromě standardizovaných barev je lze tónovat do de facto jakéhokoliv barevného odstínu, jaký si architekti nebo investoři vyberou.

Samotný objekt kulturního centra je tvořen dvěma na sebe navazujícími konstrukcemi. Na přízemní ocelový skelet válcového tvaru navazuje v patře asymetricky umístěná železobetonová krychle. Fasáda celé stavby je tvořena kombinací prosklených ploch a zavěšené provětrávané fasády z hliníkových šablon. Vnitřní dispozice respektuje vnější členění a každá část má svojí specifickou funkci. V horní krychli nalezneme konferenční sál pro pořádání a organizaci různých kulturních akcí. V přízemí je pak foyer, šatna, bar, kavárna, party místnost, kuchyň, toalety, sklady a technické zázemí.

Met zicht op zee interpretují centrum Kapellen jako kulturní pavilon, který je čitelně propojen s okolním prostředím, do kterého zapadá jak tvarově, tak barevně. Urbanistická studie rozvoje města si klade za cíl otevírat funkční stavby směrem dovnitř. Prostorové uspořádání má být opticky přístupné pro všechny návštěvníky, nejenom pro ty, co jdou účelně přímo do budovy. I proto je velmi důležité, aby město spolupracovalo nejenom s architekty, ale také s dodavateli, a aby tato urbanistická myšlenka byla respektována a implementována na všech úrovních plánování a výstavby.

Foto: Fasádní šablony v odstínu mayského zlata

Obyvatelé Kapellenu své nové centrum zbožňují. Mnozí se sem rádi vracejí, a to mnohdy i zcela bez důvodu. Cyklisté si sem dělají zajížďky, senioři rádi odpočívají v přilehlém parku. Mladí se setkávají v kavárně v přízemí centra. Zkrátka met zicht op zee architects se povedlo vytvořit kulturní centrum s velkým přesahem za jeho obvodové zdi.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři