Architektura / občanské stavby

Dřevostavbu dětského hospicu v Itálii pokrývá hliníková fasáda

Dětský hospic v Katánii od florentského studia FRONTINITERRANA Foto: Zdroj: PREFA

V sicilské Katánii navrhla architektonická kancelář FRONTINITERRANA kolegů Vittoria Frontiniho a Antonina Terrany z Florencie místo pro péči a léčbu dětí trpících rakovinou s názvem WonderLAD. Architektura zde slouží jako ochranná náruč, která podporuje léčbu nejmenších pacientů, a přitom je v souladu technologickými inovacemi a trvalou udržitelností ve stavebnictví.

EARCH.CZ , 21. 3. 2022 / Advertorial

Společně to jde lépe

Jedno italské přísloví se dá přeložit jako: „Dobré a dobré dělá dobré.“ Pro dobrou architekturu potřebujete dobré klienty a současně dobré řemeslníky. Přesvědčivé výsledky při projektu WonderLAD na sebe nenechaly dlouho čekat. Domov pro těžce nemocné děti nabízí prostředí, které stimuluje vitalitu malých pacientů prostřednictvím kreativity, aby zlepšilo kvalitu jejich života a současně podpořilo postižené rodiny. Za projektem stojí iniciátor soukromé architektonické soutěže z roku 2014, architekt Emilio Randazzo, který v roce 2011 vytvořil myšlenku projektu LAD PROJECT společně se svou ženou Cinzií Favarou Scacco, vedoucí psycholožkou na poliklinice v Katánii. A samozřejmě architektonická kancelář FRONTINITERRANA, která budovu WonderLAD navrhla, a také klempíř Piera Stanca, který se podílel na vnějším zhmotnění laskavé a přívětivé architektury.

Architektonická soutěž jako příležitost

Soutěž je skvělou příležitostí, jak zapojit občanskou společnost do sociálního projektu, jako je domov a dílna pro vážně nemocné děti. Tímto způsobem se probudí zájem odborníků, firem a nadací, kteří se účastní velkého závodu solidarity. Právě tato skutečnost přesvědčila mladé architekty Vittoria Frontiniho a Antonina Terranu z Florencie, aby se zúčastnili soutěže na projekt WonderLAD. Kromě velké role, kterou architektonické soutěže v Itálii obecně hrají, je přesvědčily i dobré úmysly lidí a podporovatelů zapojených do výzvy. „Na univerzitě se učíme, že soutěž je příležitost rozvíjet vlastní nápady a zrealizovat hřiště svého života. Vždycky jsme se rádi účastnili soutěží. V době vyhlášení výzvy pro WonderLAD jsme však měli hodně práce, protože jsme právě otevírali první stavbu jako architekti po založení naší kanceláře. Když jsme si ale přečetli zadání, okamžitě jsme cítili, že lidem, kteří za ním stojí, jde především o blaho dětí. Neziskové sdružení dokázalo uspořádat soukromou soutěž s renomovanou porotou a významní soukromí sponzoři byli zárukou serióznosti,“ upřesňuje Vittorio Frontini.

Foto: Jako součást onkologické terapie je zde provozována také arteterapie a nové prostředí má mimo jiné podporovat právě dětskou tvořivost

Přízemní dřevostavba s užitnou plochou 2000 m2 se nachází na rozlehlém 2ha pozemku a je komplet oblečena do pláště z hliníkového plechu PREFALZ ve standardním bílém odstínu P.10 prefa bílá. Použit je jak na střešní rovině, tak na fasádě, kde pomáhá vytvořit vhodné prostředí pro arteterapii, kterou zde aplikují jako součást onkologické terapie.

Přívětivé místo pro péči o děti trpící rakovinou lemují po celém obvodě budovy svislé, různě široké hliníkové pásy provětrávané fasády v kombinaci s velkoformátovými hliníkovými okny a přírodním korkem z Portugalska. Rozbíjí monotónnost a všednost kontaktních fasád a tím odstraňují nežádoucí ráz nemocničního prostředí. Současně jsou bez jakýchkoliv produktů na bázi ropy, což bylo jedno z kritérií při vypisování architektonické soutěže.

  • Autoři: Vittorio Frontini, Antonio Terrana
  • Ateliér: FRONTINITERRANA
  • Spolupráce: Piera Stanca
  • Země: Itálie
  • Město: Katánie
  • Typ fasády: PREFALZ (P.10 prefa bílá)
  • Typ střechy: PREFALZ (P.10 prefa bílá)

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři