design /

Lumen – aneb proč se vůbec dělají vypínače hranaté?

Magdaléna Čurdová a Tereza Matyášková z ústeckého ateliéru Design interiéru spojily svou kreativitu v designérské soutěži firmy ABB, která působí téměř ve sto zemích světa jako poskytovatel technologií pro energetiku a automatizaci. Daly hlavy dohromady a vymyslely set domovního elektroinstalačního materiálu Lumen. A vyhrály!

Design Cabinet CZ , 7. 11. 2011

Všem ostatním zúčastněným vytřela děvčata zraky prostým objevem zející díry na trhu elektroinstalací – totiž subtilní úpravou kruhového vypínače z několika vyměnitelných komponent. Lumen může jednak doplňovat v některých případech tvarosloví interiéru lépe, než klasická hranatá verze, a také koresponduje se zásuvkami - sjednocuje celkové tvarové pojetí doplňků. Set obsahuje vypínač, dvojvypínač a zásuvky. Díky několika částem, rámečku, krytu tlačítka a tlačítku samotnému, je možné dosáhnout množství barevných i materiálových variant a vyhovět tak různorodým potřebám klientů.

Holky, jak probíhala, nebo dokonce probíhá Vaše spolupráce? V Národní ceně není tak úplně běžné, aby autoři spolupracovali skutečně v poměru 50:50, což je právě Váš případ. Jak se dá vlastně dělit o nápad?

Magda: Momentálně si rozšiřuji obzory na magisterském programu Interiérové architektury na Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten v Haagu, přesto se nám nějakým záhadným způsobem daří udržovat spolupráci i na dálku. Vypadá to, že nás to spolu opravdu baví nebo co. :o)

Tereza: Nejde o dělení nápadu, ale spíš názor, který jistě mohou lidé sdílet. A následně pak rovnocenně spolupracovat na jeho rovíjení až do konečné podoby návrhu.

 

 Kulatý vypínač je úžasně jednoduchá myšlenka, zdá se, že je design Lumenu postaven pouze na nové tvarové variantě klasických vypínačů, ale je to opravdu tak jednoduché, nebo nám s Magdou za tím plastovým krytem ještě něco tajíte?

Magda: V návrhu nové řady elektroinstací nám šlo hlavně o řešení rámečku- chtěly jsme za každou cenu docílit subtilního dojmu, který je normálně doménou úplně jiných cenových kategorií. Chtěly jsme dokázat, že i při zachování nejzákladnější řady instalací - „střev”- spínačů a zásuvek, je možné docílit osobitého výrazu. Řekla bych, že kulatý tvar není ani tak snahou o samoúčelnou změnu, jako spíš, podle nás, přirozený obrat k tvaru zásuvky a koneckonců i ke kulatému otvoru ve zdi, který vznikne při montáži. Kde se vlastně vzal hranatý tvar?

Tereza: Přestože je aplikovaná na stávající instalační material firmy ABB, odlišná je vlastně celá skladba krytu přístrojů. Tři komponenty otevírají prostor pro materiálové i barevné kombinace. To sice může znít tak trochu otřepaně, ale v tomto případě to je skutečně ekonomické a praktické řešení, které značně rozšiřuje možnosti použití spínačů bez nutnosti velkých výrobních nákladů a změny technologie.

Lumen není Vaše první plodná spolupráce s Magdou - vzpomeňme třeba na oceněný interiér hotelu Galaxie. Chystáte nějakou společnou budoucnost?

Terka za obě: Dost si považujeme, že jsme se potkaly v ateliéru prof. Jana Fišera v Ústí nad Labem a jsme spoluschopné pracovat - i přes svou tvrdohlavost. V testovacím kole naše spolupráce prozatím obstála a chystáme se v ní určite pokračovat.

Magdalény Čurdové a Terezy Matyáškové se ptala Eva Grochová Design Cabinet CZ www.studentskydesign.cz

Foto: eArch

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři