Novinky a názory / zprávy

Pilsen street art festival WALLZ ozdobí plzeňské domy a zdi dalšími velkoplošnými muraly a malbami

Výřez z fotografie Foto: Zdroj: Depo 2015

Od 13. do 18. června se již potřetí sjede do Plzně na festival WALLZ špička evropského a českého street artového umění. Na pozvání DEPO2015 vytvoří jedenáctka umělců na vybraných objektech ve veřejném prostoru velkoplošné malby a murály. Celková plocha, kterou pro tvorbu využijí, se blíží 2 000 m2.

DEPO2015 , 14. 6. 2022

Mezi lokalitami nebude chybět centrum města, fasáda školy, technické objekty, podchod, část náplavky a také zanedbaný pavlačový dům v sociálně vyloučené lokalitě v Jateční ulici. Právě toto místo si pro svoji malbu vybral jeden z nejpopulárnějších českých street artových umělců Chemis (například autor ukrajinské holčičky chránící Krtka, Mumínka a Mickeyho). Vedle něj do Plzně přijede například kontroverzní americký umělec a aktivista Brad Downey, který se proslavil sochou Melanie Trumpové ve Slovinsku nebo jeden z nejvýraznějších současných litevských umělců Tadas Šimkus z Kaunasu, letošní vyslanec Evropského hlavního města kultury. Dále se v Plzni představí Maja Hürst ze Švýcarska, Rutger Termohlen z Holandska, Julia Heinisch a Frederic Sontag z Rakouska a Německa, a z České republiky Caer8th, Yakokarlik, Michal Trpák a Johana Kubalová.

„Letošní WALLZ s tématem kultivace veřejného prostoru budou opět trochu jiné. Oproti předchozím ročníkům nabídnou hodně realistických muralů," říká programový ředitel pořádajícího DEPO2015 Jan Štěpán. „Letošní největší realizací s 800 m2 se stane malba na opěrné zdi Korandova sboru, která předznamenává celkovou úpravu tohoto území. Autorem je Yakokarlik, člen místní undergroundové "skejtové" komunity, která se snaží tuto lokalitu vylepšovat a kultivovat," doplňuje Jan Štěpán.

Nizozemský umělec Rutger Termohlen, který se věnuje street artu a tetování od raných 90. let, byl na festival WALLZ nominován městem Breda a místní Blind Walls Gallery. „Styl tetování se výrazně propisuje i do jeho tvorby. Vytváří velmi zajímavá a osobitá díla, která působí jako obří obrazy uprostřed města," přibližuje kurátorka festivalu Kristýna Jirátová. Spolupráce probíhá v partnerství s Českými centry a Českým centrem Rotterdam v rámci širšího projektu Street Meets (mural) Art a za podpory Velvyslanectví nizozemského království v ČR.

Rouškou tajemství zůstávají zahaleny plzeňské plány Brada Downeyho, amerického umělce žijícího v Berlíně. „Jeho často provokativní díla pracují s momentem překvapení a bývají zaměřena proti systému, společenským stereotypům a rutinnímu vnímání organismu města. Lokalitu si umělec vybírá dle aktuálního působení města, do kterého zavítá, a pracuje na základě spontánních nápadů. Místo i forma proto budou překvapením," líčí Jan Štěpán.

Nedílnou součástí festivalu WALLZ jsou studenti plzeňské Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara. Vítězka otevřené výzvy Johana Kubalová pomaluje s podporou Vodárny Plzeň vodárenský objekt na náplavce řeky Mže.

Rakousko-německá umělecká dvojice Julia Heinisch a Frederic Sontag svým dílem zkrášlí objekt speciální základní školy. „Jejich styl připomíná secesní ornamenty spojené s bohatou přírodní scenérií. Je příkladem odlišného způsobu tvorby muralů, který je více odvozen od klasické malby," popisuje Kristýna Jirátová.

Vladimír Hirscher aka Caer8th patří k významným street art umělcům, kteří vzešli z původního undergroundu. „Jeho osobitý styl lze řadit k tzv. „post-graffiti“. Vybraná lokalita technického objektu ČEZ Distribuce je významná svým umístěním v samém centru na nejrušnější dopravní tepně města," dodává Jan Štěpán.

Foto: Vedle renomovaných umělců se do festivalu zapojí i studentka plzeňské Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara

Švýcarská umělkyně Maja Hürst se dlouhodobě zabývá tvorbou ilustrací a muralů odkazujících na jednoduché plošné zobrazení egyptských hieroglyfů, které přetváří ve stylizaci zejména zvířecích a přírodních motivů. „Umělkyně zásadně pracuje bez přípravných návrhů, její malba je improvizací spojenou s působením okolí, ve kterém se stavba nachází. V našem případě to je železniční podchod u Ejpovického tunelu," říká Kristýna Jirátová.

Paluba Hamburk představuje u Hlavního nádraží pro cestující na železnici vstupní bránu do Plzně. V letošním roce zde bude v rámci festivalu WALLZ instalována socha Myslitel od českého umělce Michala Trpáka. „Sochy, které tvoří, pracují často s tématy současné společnosti i s konkrétním prostorem, do kterého jsou instalovány.” popisuje Jan Štěpán. Myslitel vystřídá u Hamburku sochu Cake Tower, která zde byla instalována během loňského ročníku festivalu. “Rádi bychom na Palubě Hamburk představili nové sochařské dílo každý rok. Měla by to být jedna z tradic festivalu WALLZ." uzavírá Jan Štěpán. 

Třetí ročník festivalu WALLZ nabídne také bohatý doprovodný program - například graffiti jam otevřený široké veřejnosti, česko-německou konferenci na téma umění ve veřejném prostoru (za podpory fondu ČNFB) nebo dětské workshopy. Do programu se zapojí také známý ateliér DRAWetc se svými umělci. Street artový týden zakončí vernisáž výstavy ateliérové tvorby všech zúčastněných výtvarníků v DEPO2015.

Během dvou předchozích ročníků festivalu WALLZ vzniklo na budovách, mostech či zdech v celé Plzni více než dvacet velkoplošných maleb od špičkových výtvarníků z celé Evropy. Jejich umělecká díla významně zlepšila prostředí vybraných plzeňských lokalit, když nahradila nevzhledné oprýskané fasády nebo staré reklamní poutače.

Foto: Velkoplošné malby nahrazují oprýskané fasády a staré reklamní poutače

Umělci WALLZ 2022:

  • Brad Downey /USA, DE
  • Tadas Šimkus /LT
  • Maja Hürst /CH
  • Rutger Termohlen /NL
  • Chemis /ČR
  • Caer8th /ČR
  • Julia Heinisch a Frederic Sontag /AT a DE
  • Yakokarlik /ČR
  • Michal Trpák /ČR
  • Johana Kubalová (FDU ZČU) /ČR 

 Více informací zde.

  • autor: DEPO2015 *
  • publikováno: * 14. 6. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

Street Art Plzeň festival umění

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři