Novinky a názory / zprávy

Plzeňské domy a zdi pokryla díla street artových umělců

Panelové sídliště, frekventovaná křižovatka, konečná trolejbusu, protihluková stěna podél silnice nebo zastávka městské hromadné dopravy... Různá místa po celém území Plzně a s výrazným vlivem na své okolí se díky předním českým i zahraničním street artovým umělcům proměnila během druhého ročníku festivalu WALLZ v rozměrná a trvalá umělecká díla. Celkově se šestidenní akce na pozvání pořádajícího prostoru DEPO2015 zúčastnilo deset výtvarníků, kteří pomalovali v součtu více než 2500 metrů čtverečních ploch na domech a zdech. Přijeli například legenda české graffiti scény Jan Kaláb, první dáma českého street artu Toy Box, výtvarníci David Strauzz, Jakub Tytykalo, Ondřej Klíma aka Domino nebo jedna z největších osobností současného evropského graffiti z galerie Urban Spree v Berlíně Johannes Mundinger. pokry

DEPO2015 , 29. 6. 2021

„Hlavním cílem letošního ročníku byla kultivace veřejného prostoru. Všechny realizace jsou na místech, které tento zásah potřebují a graffiti reagují na okolní prostředí a pracují s ním. Snažíme se ukázat směr, kterým se mohou ubírat i další vlastníci a správci nemovitostí. Rádi bychom těmito realizacemi vyvolali v obyvatelích Plzně zájem o to konkrétní místo, kde žijí a pomohli jim začít si všímat si i věcí například jako jsou nefunkční reklamy na již neexistující společnosti, které jsou ale vytvořeny na budovách trvale a zahlcují svoje okolí,” zdůraznil před zahájením programový ředitel DEPO2015 Jan Štěpán. Samotné červnové akci předcházela veřejná výzva směřovaná na obyvatele Plzně. „Na ni se ozvalo přes čtyřicet zájemců s tipy na soukromé či veřejné nemovitosti, které bychom pro výtvarníky mohli využít. Za tak velkou odezvu děkujeme. Jsme rádi, že Plzeňané mají zájem o to, v jakém prostředí žijí. Plochy, které jsme letos nevybrali, využijeme v dalších letech, pokud o to budou jejich majitelé i nadále stát,” doplnil programový ředitel DEPO2015 Jan Štěpán.

Street art festival WALLZ © Michal Poustka

V Plzni se představila přední česká i zahraniční jména: legenda české graffiti scény Jan Kaláb nahradil obrovským muralem reklamu již neexistující společnosti na boční zdi panelového domu (o rozměrech 24 x 12 metrů) v ulici Komenského. Komiksová autorka a malířka Toy Box realizovala na ploše 24 x 14 metrů ilustraci africké zemědělkyně k projektu Člověk v tísni – Tváře klimatické změny. Kanadský umělec s českými kořeny David Strauzz si troufnul na budovu v jednom z míst nejvýrazněji zasaženém vizuálním smogem, kam umístí velký portrét doplněný textem upozorňujícím na tento rozšířený městský problém. Jakub Tytykalo pomaloval stěny domku Plzeňských dopravních podniků na točně trolejbusu v Božkově malbou na pomezí abstrakce a surrealismu. Ondřej Klíma aka Domino ve svém graffiti přenesl stylizovanou krajinu na 300 metrů dlouhou a 3 metry vysokou protihlukovou stěnu podél jedné z nejrušnějších ulic města obklopené mnoha reklamami. Nikola Khoma Vavrous připravil malbu s až romantickým nádechem na zeď výměníku mezi obytnými domy v ulici Lesní na Doubravce. Malíř Jan Miko si pohrál s autobusovou zastávkou u fakultní nemocnice Plzeň Lochotín, která svojí polohou a charakterem ovlivňuje velké množství lidí. Do festivalu se opět zapojila Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, jejíž studenti pomalovali budovy samotného DEPO2015, kde od začátku letošního akademického roku sídlí několik uměleckých ateliérů této fakulty. 

Street art festival WALLZ © Michal Poustka

Z Berlína přijela jedna z největších osobností současné evropské graffiti scény Johannes Mundinger. Svůj mural vytvořil na fasádu ateliérů SOŠ obchodu, užitého umění a designu Nerudovka. Mundinger vždy tvoří malby a instalace reagující na místa, pro která jsou vytvořena. „Zkoumá historii i sociální kontexty, ale také formální prvky dané lokality. Jeho velkoformátové muraly dnes najdeme po celé Evropě, ale také v Mexiku, Rusku či Koreji,” doplňuje kurátorka festivalu WALLZ Kristýna Jirátová. Zahraniční sestavu doplnila umělkyně Zooter z portugalského Aveira, kandidátského města na Evropské hlavní město kultury 2028. Její graffiti, které jako barevné ilustrace propojují mnohdy známá díla s komiksovým prostředím, ozdobila fasádu Centra volného času Skupovka.

Street art festival WALLZFoto: Michal Poustka

Partneři festivalu:

Město Plzeň, Plzeňský kraj, Ministerstvo kultury ČR, Městský obvod Plzeň 1, Městský obvod Plzeň 2, Městský obvod Plzeň 3, Městský obvod Plzeň 4, Plzeňská teplárenská, HET, Graffneck, Boels, Člověk v tísni, Polský institut, PMDP, Bohemia Sekt.

Seznam umělců a ploch:

Jan Kaláb aka Point (ČR)

Lokace: Komenského 61

24 x 12 m – 288 m2 – barvy + sprej

David Strauzz (Kanada / ČR) 

Lokace: štít Kalikova 4

14 x 14 m – 200 m2 – barvy + sprej

Jakub Tytykalo (ČR)

Lokace: objekt konečná trol. 12, Plzeň - Božkov

Cca 14 x 7 x 3 m – 80 m2 – barvy + sprej

Johannes Mundinger (DE)

Lokace: ateliéry SOŠ Obchodu, Umění a Designu – Klatovská třída 200p

6 x 7 m – 42m2 – cca 120m2 – barvy

Nikola KHOMA Vavrous (ČR)

Lokace: výměník Staniční ul., Plzeň 4

24 x 3m  - cca 80m2 – barvy + sprej

  • autor: DEPO2015 *
  • publikováno: * 29. 6. 2021
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

Plzeň umění veřejný prostor

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři