Novinky a názory / zprávy

Alkohol za volantem: Jak řídí podnapilý řidič?

Požití alkoholu před jízdou může zásadně ovlivnit všechny aspekty bezpečné jízdy. Foto: Budějovický Budvar

Když se nad tím zamyslíte, řízení auta je opravdu složité. Jedná se o činnost vyžadující soustředění, dobrou koordinaci, rychlé reflexy a úsudky. Požití alkoholu před jízdou může zásadně ovlivnit všechny aspekty bezpečné jízdy.

eVisions , 12. 3. 2024 / Advertorial

Řízení auta pod vlivem alkoholu je jednou z nejrizikovějších činností. I když se mnoho řidičů zdá být obezřetných a opatrných, když pijí, alkohol může mít dramatický vliv na schopnost řídit.

Zpomalené reakce

Alkohol má zásadní účinek na centrální nervový systém, což může zkrátit reakční dobu. To znamená, že reakce na nečekané události na vozovce se zpomaluje. Studie ukazují, že i malé množství alkoholu brzdí odpověď mozku, což vede ke zvýšenému riziku dopravních nehod.

Snížená schopnost soustředit se

Alkohol snižuje schopnost soustředit se na důležité úkoly, jako je sledování provozu, dodržování dopravních značek i samotné řízení automobilu. Tento nedostatek vede k chybám způsobeným neadekvátním rozhodováním a nízkou pozorností.

Ovlivněný úsudek

Pod vlivem alkoholu je váš úsudek zkreslený. Snáze podceníte riziko, máte tendenci špatně vyhodnocovat situace. Což směřuje k riskantnímu předjíždění, překročení rychlosti nebo projetí křižovatky na červenou.

Právní následky

Kromě rizika zranění nebo smrti s sebou řízení pod vlivem alkoholu přináší i právní problémy. Pokud vás zastaví policisté a vy nadýcháte, budete čelit nejen pokutě, ale i odebrání řidičského oprávnění. Tyto následky mohou dlouhodobě ovlivnit váš osobní i pracovní život.

Účinky alkoholu na řízení v bodech

  • snížená schopnost odhadnout rychlost a vzdálenost,
  • falešný pocit sebedůvěry a zvýšený sklon k riskování,
  • snížená koordinace a koncentrace,
  • pomalejší reakční doba,
  • zhoršené vidění a vnímání překážek.

 

Nadměrná konzumace alkoholu může také znamenat, že budete mít alkohol v těle i následující den. Proto pokud se chystáte pít, je bezpečnější zajistit si předem náhradní dopravu nebo ubytování. Máte-li v plánu vypít pouze jedno pivo a poté řídit, přečtěte si, za jak dlouho po něm můžete sednout za volant.

  • autor: eVisions *
  • publikováno: * 12. 3. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

auto řízení alkohol
Generální partner
Hlavní partneři