Novinky a názory / zprávy

Naordinujte si zdraví

Na naše zdraví má vliv čistota, materiály použité v interiéru a dostatečný přívod čerstvého vzduchu. Foto: unsplash.com

Čistota, dostatek čerstvého vzduchu, ale i materiály, ze kterých máte doma nábytek či lůžkoviny, dokáží ovlivňovat váš zdravotní stav. Totéž platí o životním stylu, který vyznáváte.

eVisions , 4. 1. 2024 / Advertorial

Imunita, tedy schopnost organismu rozpoznávat cizí látky a bránit jejich proniknutí do těla či zajistit jejich zlikvidování, je přirozená ochrana před nemocemi. Každý by si měl imunitu posilovat, aby odolal nemocem. Zvlášť v období, kdy přicházejí virové a jiné epidemie. Každý člověk se rodí s přirozenou imunitou, někdo ji má silnější někdo slabší, což je dáno geneticky. Základní bariérou před vnějšími vlivy jsou kůže a sliznice, které už od narození pomáhají lidem chránit se před škodlivými vlivy a choroboplodnými zárodky zvenčí. Imunitu lze posilovat, což doporučují i lékaři. Mezi nimi i endokrinologové z Českých Budějovic. Často se totiž stává, že náš imunitní systém omylem napadá vlastní buňky. Říká se tomu autoimunitní onemocnění a patří mezi ně i nemoci štítné žlázy zejména u žen.

Jak si přirozeně posilovat imunitu

Na prvním místě je to zdravý životní styl: otužování, sport, zdravá výživa, dostatek odpočinku a spánku, to jsou velmi zanedbávané, přitom potřebné faktory. Stejně jako vyváženost pracovního nasazení a volnočasových aktivit, psychické pohody a klidu. K tomu můžete přidat i vitamíny na imunitu (C – ideálně se selenem a zinkem, D, B12, B6, niacin a riboflavin, vitamin E, kyselina listová) buď v jídle nebo v potravinových doplňcích. Céčko najdete v citrusech, kiwi, paprice, brokolici nebo kapustě. Zinek v potravinách s vysokým obsahem bílkovin, jako je hovězí maso, luštěniny, celozrnné obiloviny. Další domácí (babské) rady, které fungují jsou třeba: čaj z čerstvého zázvoru, domácí šípkový sirup do čaje, rakytník, medvědí česnek na jaře (nasekaný na chleba s máslem nebo do salátu je vynikající). Na podzim si vyrobte šípkový sirup. Pravidelně konzumujte rakytník.

A co bydlení?

Čistota, přírodní materiály, dřevo, bavlna, povrchy bez syntetických nátěrů, co nejméně záclon, závěsů a dalších „lapačů“ prachu, to vše přispívá k prevenci alergických reakcí. Důkladný úklid, ideálně spojený s čističkou vzduchu a dostatečným větráním je prevencí řady onemocnění. Když budete udržovat teplotu v bytě kolem 20 stupňů Celsia, otužíte se a posílíte svoji imunitu. Podobně prospívá časté větrání a zvlhčování vzduchu v bytě. Spát byste měli v místnosti, která má kolem 18 stupňů, ve tmě, bez zapnutých elektronických přístrojů. Jedině tak budete mít kvalitní spánek, který je velice důležitý pro silnou imunitu. Pokud máte v rodině alergika, vyvarujte se koberců, raději volte dlažbu nebo dřevěnou/vinylovou podlahu, která se jednoduše udržuje v čistotě. Vše ekologické a přírodní.

Život pro zdraví

Je vlastně snadný. Věřit v biorytmy a řídit se jimi, střídmě jíst, hýbat se, dostatečně spát a vytvořit si domov, kde se dobře dýchá (myšleno z přírodních materiálů) a spí (zdravá postel s kvalitní matrací a lůžkovinami). Nestresovat se a dokázat odpočívat. Ale umíme to? Chce to trénink a důslednost. Naordinujte si zdraví.

Tip: Ve světle diskuse o vlivu prostředí a osobních předmětů na naše zdraví a pohodu je důležité nezapomínat na drobné radosti, které mohou zlepšit náš každodenní život. Například výběr a nošení krásného šperku, jako je náhrdelník, může pozitivně ovlivnit naši náladu a sebevědomí.

  • autor: eVisions *
  • publikováno: * 4. 1. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři