Novinky a názory / zprávy

Spánková hygiena a pohodlí: Jak optimalizovat svou ložnici pro klidný spánek

TENA CZ radí, jak optimalizovat svou ložnici pro klidný spánek Foto: TENA CZ

Kvalitní spánek je klíčovým předpokladem pro zdravý a spokojený život. Proto je velká škoda, že značná část populace nevěnuje spánku patřičnou pozornost a bere jej spíše jako jakousi nezbytnost, či dokonce nutné zlo. Jak to změnit?

, 19. 1. 2024 / Advertorial

Vyhraďte si na spánek potřebný čas

Přicházíte večer pozdě domů z práce, po party nebo po jakékoli jiné příležitosti a jen sebou z posledních sil „švihnete“ do postele? Se spánkem byste měli počítat a nastavit si režim podle toho, v kolik potřebujete vstávat.

Musíte-li tedy například být v osm hodin ráno v práci, ve škole, u lékaře nebo třeba vstáváte kvůli dítěti, probouzet se pravděpodobně budete mezi šestou až sedmou hodinu. Měli byste usínat přibližně o osm hodin dříve, tedy kolem desáté až jedenácté hodiny večerní. Jenže před tím byste ještě měli mít čas na osobní hygienu a určité zklidnění. Ne každý také zvládne usnout ve chvíli, kdy zalehne. Takže do předspánkového režimu se „přepnete“ už kolem osmé až deváté večerní.

Najednou zjistíte, že spánku a všemu kolem něj nevěnujete šest hodin denně, ale deset, či dokonce dvanáct hodin.

Jídlo a pití před spánkem

Spánku musíte podřídit i svůj jídelníček a pitný režim. Ačkoli byste neměli usínat hladoví, také není dobře ulehnout po velké porci těžkého jídla. A tak je dobré dát si lehkou večeři dvě až tři hodiny před usnutím. Vynechte alkohol či kofein, ty zásadně nabourávají kvalitu spánku a regenerace během něj. Raději vsaďte na čerstvou vodu. Máte-li problémy se spánkovou inkontinencí, můžete tekutiny úplně vynechat nebo během spánku používejte inkontinenční kalhotky. Patříte-li mezi jedince, kteří dostanou v noci hlad a začnou vyjídat ledničku, připravte si již večer do ledničky na zub něco zdravého a lehkého – třeba jogurt s banánem – než abyste se přecpali potravinami nezdravými. Dlouhodobě se ale snažte tento zlozvyk odbourat.

Věnujte pozornost své posteli

Vaše postel by měla být robustní a stabilní – nic by nemělo vrzat či se nějak viklat. Při spánku totiž potřebujete klid a jistotu. Matrace by měla vytvořit rovnoměrnou oporu celé páteři. Důležitá jsou ale i prostěradla, polštáře či peřiny, a to kvůli správné poloze při spánku či vhodné spánkové teplotě.

Telefon raději odložte

Většina lidí dnes usíná u zapnuté televize nebo s telefonem v ruce. To pro naše tělo ale vůbec není přirozené. Kvůli záření z těchto zařízení je naše tělo vnitřně zmatené, narušuje se přirozený režim vyplavování hormonů. Zpravidla tak usínáme kvůli vyčerpání, a nikoliv kvůli tomu, že naše tělo dostane signál k ulehnutí. Raději si tedy otevřete knížku nebo například meditujte. Všechny obrazovky vypněte minimálně hodinu před spánkem.

  • autor: *
  • publikováno: * 19. 1. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

spánek postel ložnice režim zdraví

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři