Novinky a názory / zprávy

„Buďme modulární!“, aneb KOMA Modular je Firma roku 2015

Výrobce a stavitel modulárního českého pavilonu EXPO 2015 v Milánu, vizovická společnost KOMA Modular získala v konkurenci více jak 3000 firem titul Firma roku 2015.

Jiří Kout , 10. 12. 2015

KOMA Modular je původní česká firma, která byla ve Vizovicích založena před 23 lety. Ze společnosti, jež z počátku vyráběla pár obytných buněk za den, se stala firma s více jak 180 zaměstnanci a s renomé po celém světě. V současné době vyrábí KOMA jako jediná firma v České republice obytné moduly s kostrou ze žárově pozinkovaného plechu, soustředí se na popularizaci modulární architektury, vyrábí speciální nízkoenergetické obytné moduly, designově působivé CITY moduly ve tvaru hranolu (lichoběžníkový půdorys) a stále své výrobní procesy a produkty inovuje.

Co je vlastně modulární výstavba?

Výstavba modulárním systémem znamená, že pro jakoukoliv stavbu jsou použity obytné moduly, jejichž výroba se odehrává mimo stavební parcelu. Jednoduše řečeno, modulární výstavba je stavební systém, při kterém se 90% všech konstrukčně stavebních procesů odehraje ve fabrice. Na stavební parcele se pak moduly pouze sestaví jako lego a dokončí se část stavebních prací. „Z počátku jsme museli čelit obavám zákazníků, že se naše stavby při silném větru rozsypou. Stejným obavám kdysi čelily také dřevostavby. A i u nich se jednalo o nesmysl a pouhý strach z neznámého.“ vysvětluje marketingový ředitel KOMA Martin Hart.

Modulární výstavba však není pouze účelnou výstavbou. Z modulů se staví po celém světě z hlediska architektonického špičkové stavby. To ostatně můžete posoudit na facebookové stránce modulární architektura. Mezi nejvýznamnější modulární velmoci patří USA, Holandsko, Německo, Velká Británie, či Japonsko. A vizovická společnost KOMA je synonymem tuzemské modulární architektury. I proto KOMA získala ojedinělé ocenění za modulární pavilon EXPO 2015 v podobě bronzové medaile. „Architekty z ateliéru Chybík Krištof AA, kteří pavilon navrhli, jsme ještě za studentských let objevili v naší soutěži Modulární architektura. A jejich vnímání modulární výstavby nás zaujalo natolik, že jsme je vyzvali, aby pro nás český pavilon EXPO 2015 navrhli. Studie se povedla natolik, že jsme nejen vyhráli soutěž na výstavbu pavilonu, ale také jsme zaujali svět!“ přibližuje vznik asi nejvýznamnější modulární stavby v Čechách Stanislav Martinec, ředitel KOMA.

Jak modulární výstavba vznikla?

Prefabrikované modulární domy původně vznikaly zejména za účelem, vyřešit složitou sociální situaci navrátivších se vojáků z fronty, kteří neměli kde bydlet. Po 2. světové válce se v opuštěných fabrikách na výrobu bomb či letedel začaly vyrábět tzv. Airohy, které sloužily jako okamžitá ubytovací zařízení. V USA zase válečné výrobní linky místo zbraní zabraly populární karavany, či o něco později tzv. Mobil Housy. Do jisté míry to připomíná současnou uprchlickou krizi, kdy jsou lidé v humanitárně tíživých situacích umísťovány v dočasných ubytovacích zařízeních, postavených mnohdy z obytných kontejnerů. A všechny tyto příklady mají společnou jednu věc – superrychlou výrobu či výstavbu ubytovacích kapacit pro lidi bez přístřešku. „I my jsme dodavateli sociálních domů, či základní školy ve městě L´Aquila, postavenou po ničivém zemětřesení v Itálii. Chceme ale také zdůraznit, že modulární výstava není jen účelná, ale také krásná“, vysvětluje Martin Hart, jak bojuje s obecným vnímáním modulární výstavby.

Je zjevné, že se široká veřejnost s modulární výstavbou a architekturou musí ještě více seznámit, nicméně ocenění firma roku 2015 ukazuje i to, že v České republice máme výrobce modulů a stavitele modulárních staveb, které nachází uplatnění po celém světě, až je poněkud smutné, že se vizovické modulární stavby uplatní mnohem více v zahraniční, než v ČR. „90% zakázek je ze zahraničí, v Čechách je modulární výstavba stále v plenkách. O to více si ceníme právě tohoto ohodnocení!“ dodává Stanislav Martinec.

S modulární architekturou se budeme moci blíže seznámit právě v přestavěném pavilonu EXPO 2015, který bude sloužit jako Centrum modulární architektury ve Vizovicích. Dodavatel stavby, společnost KOMA, dala tomuto využití přednost například před restaurací. Jedním z důvodů byla právě snaha umožnit veřejnosti seznámit se s modulární architekturou na vlastní oči a zjistit, jeká přináší pozitiva i nevýhody.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři