Novinky a názory / historie a teorie

Design a udržitelnost ruku v ruce. Česko má 11 nominací na evropské ceny Miese van der Rohe

Vítěz Mies van der Rohe Award 2022 bude znám na jaře příštího roku

Evropská komise společně s nadací Miese van der Rohe představila nominované projekty na prestižní evropské ceny za současnou architekturu. Aktuálnímu ročníku dominují projekty týkající se rekonstrukcí, adaptací i transformací stávajících budov. Mezi nominacemi najdeme také 11 projektů z České republiky.

Matěj Beránek , 9. 2. 2021

Přehodnotit praxi

“Klimatická změna, znečištění, digitalizace a demografická exploze jsou více než kdy jindy globálními hrozbami, které ohrožují naši planetu, její omezené přírodní zdroje a v důsledku toho i náš vlastní životní blahobyt,“ stojí v prohlášení organizátorů prestižní evropské přehlídky současné architektury.

Pokud jde o architekturu, je zpozornění v tomto ohledu na místě. „Budovy a infrastruktury jsou odpovědné minimálně za 40 procent veškeré emise skleníkových plynů. Miesova cena Evropské unie proto musí podporovat přehodnocování a změny plánování a navrhování, tak aby docházelo k upřednostňování projektů, ve kterých jdou design a udržitelnost ruku v ruce.“

NEJEN EU

Cena Evropské unie za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award je bezesporu nejprestižnější architektonickou přehlídkou starého kontinentu. Od roku 2001 ji pořádá Evropská komise ve spolupráci s barcelonskou nadací Fundació Mies van der Rohe. Koná se každé dva roky a porotci v ní oceňují nejlepší projekty napříč evropskými zeměmi.

Do aktuálního ročníku bylo zařazeno celkem 449 děl z 41 zemí – vůbec poprvé je ve hře také Arménie, Moldavsko a Tunisko. Státy tedy nemusí být součástí Evropské unie, na druhou stranu ve výčtu zemí zařazených do soutěže schází třeba Švýcarsko, které má v moderní a soudobé architektuře dlouhodobě velmi silnou pozici a je proto škoda, že porotci nemohou vybírat také z tamních inspirativních projektů.

Je potřeba zdůraznit, že výběr nominovaných děl z té které země mají na starosti národní architektonické asociace a členové poradního výboru ceny. U nás jde o Českou komoru architektů, Osamu Okamuru a Janu Tichou. Mezinárodní odborná porota Ceny Evropské unie za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award sestavuje až shortlist, tedy užší výběr projektů, ze kterých se vybírají vítězové na základě detailního posouzení porotci a porotkyněmi. Nominace jsou tak otevřené velkému počtu projektů.

FAVORITÉ

Z Česka se na seznam 449 nominovaných prací zařadilo celkem 11 projektů (před dvěma lety jich bylo ještě o jeden více). Většina z nich se týká rekonstrukcí a adaptací stávajících budov: nová radnice Prahy 7rodinný dům v ocelovém korzetu v Praze, sídlo firmy Lasvit v Novém Boru (oceněné Hlavní cenou České ceny za architekturu 2020), sídlo firmy Elklima v Pardubicích, znojemská Enotéka vínPamátník Jana Palacha ve Všetatech a revitalizace pražské náplavky. Z novostaveb jde o obytný soubor Corso Pod Lipamiv Řevnicích, mateřskou školu v Liberci (oceněné Hlavní cenou České ceny za architekturu 2019), Vinařství Lahofer u Znojma a zemědělské dílny v Opatově.

Česko se tak v počtu nominovaných projektů ocitlo na konci první poloviny všech 41 zemí, které mají v ceně zastoupení. Nejvíce jich má Španělsko následované Francií a Německem. Velkým tématem aktuálního ročníku jsou rozsáhlé bytové soubory. Jde o dlouhodobě prosazovanou a oceňovanou typologii vzhledem ke jejímu celospolečenskému významu, ostatně vítězné projekty posledních dvou ročníků se týkají právě tohoto tématu: rozsáhlá revitalizace panelových bloků v Bordeaux (více o tomto projektu se dočtete tady) a obnova panelového megabloku v Amsterdamu.

Průběh tohoto ročníku také reaguje na současná koronavirová opatření, která ztěžují samotnou výstavbu budov i posuzování konkrétních děl na základě osobní návštěvy – organizátoři proto prodloužili termín pro dokončení staveb a v září budou zveřejněny další nominované projekty. Podmínkou tedy je, aby stavby byly dokončeny mezi říjnem 2018 a dubnem 2021. 

Kdo bude vítězem Ceny Eevropské unie za současnou architekturu – Mier van der Rohe Award 2022 se dozvíme na jaře příštího roku.

PŘEHLED NOMINOVANÝCH PROJEKTŮ Z ČESKA

Radnice prahy 7, Atelier bod architekti - reportáž Karolíny Vránkové v rámci série EARCH Crashtest najdete tady

Mateřská škola Nová Ruda v Liberci, Petr Stolín a Alena Mičeková - více o projektu zde

Foto: eArch

Dům v ocelovém korzetu, Šépka architekti - více o projektu zde

Vinařství Lahofer, Chybík+Krištof - více o projektu zde

Sídlo firrmy Lasvit, ov architekti - více o projektu zde, reportáž Karolíny Vránkové v rámci série EARCH Crashtest najdete tady

Sídlo firmy Elklima, Žalský architekti - více o projektu zde

Zemědělské dílny Opatov, Atelier 111 architekti - více o projektu zde

Enotéka vín Lahofer, Chybik+Krištof - více o projektu zde

Památník Jana Palacha, MCA atelier - více o projektu zde

Revitalizace pražských náplavek, petrjanda/brainwork - více o projektu zde

Corso Pod Lipami, Ehl&Koumar - více o projektu zde

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři