Novinky a názory / zprávy

Vinařství Lahofer od Chybíka a Krištofa míří do finále soutěžní přehlídky MIPIM Awards

Šanci získat další světové ocenění má nová budova Vinařství Lahofer od architektů ze studia Chybik+Kristof, otevřená loni v létě v jihomoravských Dobšicích. Vinařství Lahofer totiž postoupilo do finále soutěžní přehlídky MIPIM Awards v kategorii „Best Mixed-Use Development“, která je součástí prestižního světového veletrhu MIPIM. Vítěze vybere mezinárodní porota, výsledky se vyhlásí 8. září 2021 v Cannes. Už v únoru bylo Vinařství Lahofer nominováno na EU Prize For Contemporary Architecture / Mies van der Rohe Award, jejíž výsledky budou známy v dubnu příštího roku.

CHYBIK + KRISTOF , 30. 6. 2021

Brněnský architektonický ateliér Chybik+Kristof postoupil do finálně soutěžní přehlídky MIPIM Awards se svojí realizací budovy Vinařství Lahofer. Nominován byl v kategorii „Best Mixed-Use Development“, jak pořadatelé oznámili v červnu. Lahofer se ve své kategorii utká spolu s dalšími 3 finalisty z Japonska, Německa a Polska. Zároveň jde v jeho případě o jedinou nominovanou realizaci z České republiky v celé přehlídce. Její výsledky budou vyhlášeny v rámci programu veletrhu 8. září 2021. „Už jen finále takto věhlasné architektonické soutěže je pro nás mimořádným úspěchem. Máme radost, že současná architektura z jižní Moravy díky nominaci získá pozornost světové veřejnosti,“ říkají zakladatelé studia, architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof.

Vinařství Lahofer, Chybík+Krištof © Alex Shoots Buildings

MIPIM je jedním  z nejprestižnějších světových veletrhů zabývajících se nemovitostmi. Pořádá se v Cannes ve Francii, ve stejných prostorách jako proslulý filmový festival. Veletrh MIPIM spojuje nejvlivnější světové hráče z oblasti nemovitostí a souvisejících odvětví. Součástí programu veletrhu je také vyhlášení cen za architekturu, MIPIM Awards, které se udělují od roku 1991. Letošní finalisty vybrali pořadatelé ze 172 přihlášených realizací z 36 zemí. Mezi nimi uspěla nová budova Vinařství Lahofer, dokončená podle návrhu architektů pod vedením Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa uprostřed vinohradů v Dobšicích u Znojma v květnu 2020.

Vinařství Lahofer, Chybík+Krištof © Laurian Ghinitoiu

Spolu s Lahoferem jsou ve finále v dané kategorii také tyto realizace: víceúčelový komplex WITH HARAJUKU v Tokiu navržený ateliéry TAKENAKA CORPORATION a Toyo Ito & Associates, Architects v sousedství tamního posvátného lesa; budova KII v Düsseldorfu s největší zelenou fasádou v Evropě od studia ingenhoven architects a projekt Elektrownia Powiśle ve Varšavě, který vznikl přestavbou předválečné elektrárny a který navrhly ateliéry APA Wojciechowski, Belotto Design a VSF-Creative. Do finále soutěže postoupily také realizace světových architektonických ateliérů zvučných jmen, např. Snøhetta, Arup nebo Neutelings Riedijk Architecten. Účast v soutěži MIPIM Awards vedle takovýchto úspěšných ateliérů je pro architekty ze studia Chybik+Kristof významným uznáním pro jejich práci.

Vinařstvím vás provedou autoři Ondřej Chybík a Michal Krištof ve videu z produkce EARCH.TV v rámci pořadu Architektura v betonu

Letos v únoru již byly dvě realizace ateliéru Chybik+Kristof, Vinařství Lahofer a Enotéka Znojmo, nominovány v soutěžní přehlídce European Union Prize For Contemporary Architecture / Mies van der Rohe Award. Na její výsledky si architekti počkají o něco déle – oznámeny budou až v dubnu 2022. Činnost ateliéru také ocenil v roce 2019 odborný americký časopis Architectural Record udělením prestižní Vanguard Award. Ateliér Chybik+Kristof aktuálně pracuje např. na plánech mrakodrapu v Ostravě, multifunkční haly v Jihlavě nebo rozšíření Letiště Václava Havla v Praze.

Vinařství Lahofer, Chybík+Krištof © Alex Shoots Buildings

Vinařství Lahofer, Chybík+KrištofFoto: Laurian Ghinitoiu

Vinařství Lahofer, Chybík+KrištofFoto: Alex Shoots Buildings

Foto: eArch
Vinařství Lahofer, Chybík+Krištof, výkres

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři