Novinky a názory / historie a teorie

ERA21 5/2006 - Mediální lázeň a peníze

„Architekti ve skutečnosti časopisy o architektuře nečtou, vstupují do nich jako do horké lázně.“ Parafráze jednoho z mnoha aforismů teoretika médií a sociologa kultury Marshala McLuhana vystihuje současný stav mediální scény, a to nejen té architektonické. Přes zásadní vliv na utváření celého oboru i jeho vztahu k široké veřejnosti jsou architektonická média v tuzemsku stále jakousi raritou. Je radostným zážitkem, pokud tuzemský architektonický časopis vychází včas a dokonce v avizovaném rozsahu. Pokud se neblíží krachu vydáváním dvojčísel a publikací studentských projektů, jejichž zveřejnění nic nestojí.

EARCH.CZ , 10. 11. 2006

Protože všechno ostatní, od autorských práv k fotografiím přes odborné texty, které nikdo za jeden večer nenapíše, až po tisk, peníze stojí. O tom, jaké poměry na tuzemské mediální scéně panují, se mimo jiné hovořilo u druhého kulatého diskuzního stolu Ery 21 na téma „Architektura a média“, který otevřel diskuzi nad situací nejen v profesních médiích, ale nově i v ostatních komerčních a veřejných masových sdělovacích prostředcích. Architekti budou nepochybně chtít vždy do mediálního prostoru znovu a znovu vstupovat: ať už jako do lázně plné obrazů, anebo pro potěchu z vlastní prezentace. Aniž bychom přeceňovali úlohu architektonických časopisů, vnímejme je jako potřebnou součást oboru a zároveň jako součást širokého mediálního trhu, na kterém se snaží jejich vydavatelé uspět. A ne každému se to podaří. To, že čtete tento editorial, je radostným zážitkem: v Česku zatím vydávat architektonické časopisy jde.

Z obsahu čísla 5|06:

>> REALIZACE> Hotel Fouquet’s Barrière v Paříži: Edouard François > Arcidiecézní muzeum Olomouc: Petr Hájek, Tomáš Hradečný, Jan Šépka / HŠH architekti > Justiční areál Na Míčánkách: Helika> Pavilon Galerie Serpentine 2006: Rem Koolhaas, Cecil Balmond> Památník obětem komunismu: Petr Janda, Jakub Našinec, Aleš Kubalík, Josef Kocián / sporadical > Vila v Českých Budějovicích: Martin Matiska, Petr Uhlík / Atelier UM > Televizní stabice CCTV a Televizní kulturní centrum TVCC: Ole Scheeren, Rem Koolhaas / OMA> Bydlení ve svahu: Bjarke Ingels Group / B.I.G. > Escherova věž: Bjarke Ingels Group / B.I.G. > Obec u Velké zdi:> Svět: Nakheel Development Company > AeonScope – virtuální realita v galerii: Futura Pragensis> Energií nabitý prostor FUEL s fluidními objekty: DOT architects, E-area> Nový letištní terminál v Brně: Petr Parolek>> RECENZE> Arcidiecézní muzeum Olomouc: Pět fragmentů k mozaice: Cyril Říha> Arcidiecézní muzeum Olomouc: Přestavba muzeí – spoj mezi Tabulou rasa a existujícím: Frank Weiner > Pavilon Galerie Serpentine 2006: Nikoli architektura bez obsahu, ale obsah bez architektury: Adam Gebrian > Vila v Českých Budějovicích: Introvertní vila s prostorovým plánem: Petr Kratochvíl>> TEORIE> Rozhovor s Ivanem Kroupou o Metacity.cz: Osamu Okamura> Město a film: obrazy ráje: Vladimír Czumalo> Vztah fotografie a architektury: ve službách každodennosti: Barbora Krejčová> Propagace architektury: Adam Gebrian > Architektura v krabici se Schrödingerovou kočkou: Irena Hradecká > Bottom-up: architektura vzhůru nohama: Pavel Hladík> Naznačená budoucnost: Helena Žáčková>> KOMIKS> Bauerova vila: Tomáš Kučerovský / Studio Cabinet>> PŘÍLOHA> Technologie lepení konstrukcí ze skla: Miloš Florián> Městský mobiliář a design:David Karásek

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři