Novinky a názory / zprávy

Integrita, velkorysost, zodpovědnost. Pritzkerovu cenu pro rok 2020 získaly irské architektky Yvonne Farrell a Shelley McNamara

Laureátkami Pritzkerovy ceny, nejprestižnějšího ocenění za celoživotní dílo na poli architektury, se staly irské architektky a pedagožky Yvonne Farrell a Shelley McNamara, které od konce 70. let vedou společnou architektonickou kancelář Grafton Architects. Architektky navrhly řadu významných kulturních budov v různých zemích světa, jako umělecké ředitelky stály za bienále architektury 2018 v Benátkách.

EARCH.CZ , 3. 3. 2020

„Integrita přístupu k navrhování budov i k tomu, jak řídí svou kancelář, víra ve spolupráci, velkorysost ke svým kolegům (jak dokládá třeba bienále 2018), jejich neustálé oddání dokonalosti v architektuře, zodpovědný přístup k životnímu prostředí – díky všem těmto důvodům získávají Yvonne Farrell a Shelley McNamara Pritzkerovu cenu za architekturu pro rok 2020,“ uvedla porota ve svém zdůvodnění.

Yvonne Farrell (1951) a Shelley McNamara (1952) se seznámily během studií na University College v Dublinu, kde obě začaly ihned po absolvování vyučovat. Spolu s dalšími kolegy založily roku 1978 architektonickou kancelář Grafton Architects (pojmenovanou podle názvu dublinské ulice, kde společnost sídlila). Později se ale jedinými společnicemi kanceláře staly právě Farell a McNamara.

Foto: eArch

Architektky se mohou pochlubit širokým portfoliem, které zahrnuje malé rezidenční stavby i velké kulturní a školní budovy. Jejich první zahraniční zakázku představoval projekt budovy soukromé univerzity Luigi Bocconiho v Miláně dokončené roku 2007, který obě architektky proslavil po celém světě. Rok po dokončení budovy totiž za projekt získaly hlavní cenu World Building of the Year v rámci prestižní každoroční přehlídky World Architecture Festival. Na další velké ocenění dosáhly architektky v roce 2016, kdy jim The Royal Institute od British Architects udělil cenu RIBA International Prize za univerzitní kampus v hlavním městě Peru.

“Architektura utváří rámec lidského života. Ukotvuje nás a spojuje se světem takovým způsobem, jak to nedokáže žádná jiná disciplína zabývající se tvorbou prostoru. V jádru naší práce leží opravdové přesvědčení o tom, že na architektuře záleží,” tvrdí McNamara.

Foto: eArch

„Spolupráci mezi Yvonne Farrell a Shelley McNamara charakterizuje velmi úzká provázanost mezi oběma architektkami. Ve svých projektech demonstrují obrovskou sílu, zároveň prokazují hluboký vztah k lokálním specifikám všeho druhu, na každou zakázku odpovídají individuálním řešením. Ve své práci si ale stále udržují upřímnost a poctivost a překračují běžné požadavky oboru pomocí odpovědnosti a sounáležitosti,“ prohlásil v souvislosti s udělením ceny Tom Pritzker, předseda Hyattovy nadace, která ocenění sponzoruje.

Farrell a McNamara jsou prvními držitelkami ocenění z Irska, v pořadí všech laureátů Pritzkerovy ceny jsou pak na 47. a 48 místě. V roce 2018 působily jako kurátorky bienále architektury v Benátkách, kdy se zaměřily především na sociální témata (reportáž z události se můžete přečíst zde). Předchozím laureátem Pritzkerovy ceny se stal „císař japonské architektury“ Arata Isozaki.

Foto: eArch

 

Klíčová slova:

Pritzkerova cena

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři