Novinky a názory / názory a komentáře

Jakub Med: Nebát se a překvapit

Student Fakulty architektury ČVUT a Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU Jakub Med se stal v roce 2013 prvním vítězem soutěže Studenti pro Dřevojas. Jeho návrh koupelnového setu RETRO zaujal odbornou porotu a výrobní družstvo Dřevojas zařadilo koncept do výroby. V letošním ročníku soutěže usedne Jakub přímo v porotě a bude posuzovat návrhy studentů z České i Slovenské republiky. Položili jsme mu proto pár otázek na toto téma.

Jakub Med , 3. 3. 2015

Co Vás jako architekta přimělo zapojit se do ryze designérské soutěže?

Hledal jsem soutěž, které bych se mohl jako student zúčastnit. Soutěž o koupelnový nábytek byla vyhlášena ve spolupráci s Českou komorou architektů, proto mne zaujala. Nepřemýšlel jsem o zadání tak, že by bylo určeno jen pro designéry, naopak bych se v budoucnosti rád zabýval projekty od nejmenšího měřítka po největší.

Jste jedním z tvůrců letošního soutěžního zadání. Co byste vzkázal či doporučil svým kolegům z České a Slovenské republiky, kteří chtějí v soutěži uspět?

Ať se nebojí a zkusí překvapit. I když neuspějí, nevadí. Každý takový projekt představuje obrovskou zkušenost.

Budete přísný porotce?

Věřím, že účast v porotě pro mě bude novou zkušeností, která mi pomůže se kriticky dívat i na vlastní práci. Vyzkoušet si roli porotce – tedy z druhé strany – pro mne bude jistě přínosné i vzhledem k dalším účastem v soutěžích.

Soustava RETRO zaujala rovněž návštěvníky Desigbloku v roce 2014. Jak Vy sám vnímáte její úspěch a pomohl Vám například při samotném studiu?

Pozitivní reakce návštěvníků na místě i lidí z mého okolí jsou velkým povzbuzením do další práce. Účast na Designbloku a návrh výstavních prostor byly skvělým zážitkem. Nejdůležitějším prvkem ale byla přátelská retro atmosféra, kterou se nám podařilo společně vytvořit. Se skvělými reakcemi se setkávám i měsíce po výstavě.

Když jste sestavu navrhoval, uvědomoval jste si, jak náročný je výrobní proces pro samotného výrobce? Nebo jste tím byl překvapen až po návštěvě Dřevojasu?

V soutěžním návrhu jsem vycházel z technologických a materiálových podmínek, které byly součástí zadání. Povědomí o průběhu výroby jsem samozřejmě měl, přesto byla následná návštěva výrobní haly a účast v procesu od návrhu konceptu po výrobu velmi poučná.

Studium

V současné době studujete krajinářskou architekturu v Nizozemí. Když porovnáte studium architektury u nás a v zahraničí, jaké největší rozdíly vidíte?

Jsem tu teprve krátce, ale i tak vidím velký rozdíl v důrazu, jaký je kladen na teorii architektury, výzkum, skupinovou práci na projektech a opravdu aktivní účast ve všech složkách výuky. Je to vítaná a pozitivní změna.

Studujete dvě školy najednou. Který z oborů je Vám bližší?

Nejblíž mám k architektuře. Je to především proto, že nabízí řadu pracovních možností a navíc v sobě pojí oba studijní obory. Ty se totiž vzájemně doplňují, propojují a prohlubují. Nejedná se o studium s odlišným zaměřením.

Máte nějaký osobní designérský sen, metu či cíl?

Snů a cílů mám mnoho. Doufám, že se mi podaří nasbírat další zajímavé pracovní zkušenosti třeba i v zahraničí. Se sestrou Bárou, která také studuje architekturu, pomalu pracujeme na založení vlastního studia. Rádi bychom se zabývali širokým spektrem projektů od designu, přes architekturu až po krajinařinu.

Během studia se jistě setkáváte se známými odborníky z praxe. Který z nich Vás nejvíce ovlivnil?

Na škole jsem měl možnost setkat se s mnoha zajímavými osobnostmi. Snažil jsem se od každého něco odnést - mj. průběh práce během projektu, způsob přemýšlení či jeho prezentaci. Právě to, že jsem měl možnost poznat různé architekty, mi pomohlo formulovat si vlastní architektonický názor.

Budoucnost a vlastní tvorba

Vytváříte nábytek či další vybavení třeba i pro vlastní domácnost?

Zatím ne, ale se sestrou máme připraveno několik projektů. Jedním z nich je nábytek modelovaný na základě parametrického designu.

Zmiňujete parametrický design. Můžete to více přiblížit?

Metoda parametrického navrhování umožňuje prostřednictvím navržení logických vazeb mezi prvky a jejich parametry uplatnit nové možnosti v práci s geometrií návrhu. Vytváří proměnné struktury, jejichž návrh by byl jinak obtížně proveditelný. Jde o způsob, který se již běžně využívá v architektuře, já bych jej rád uplatnil nejen při výrobě nábytku, ale i ve svých krajinářských projektech.

Které materiály s oblibou vyhledáváte a proč?

Líbí se mi materiály, které přinášejí nějaký příběh, ale i ty, jenž umožňují netradiční a inovativní řešení.

Až si jednou budete zařizovat dům či byt, oslovíte někoho z oboru nebo se na to vrhnete sám?

Těším se, až si bydlení utvořím podle vlastních představ.

Studenti pro DřevojasVýrobní družstvo Dřevojas vyhlásilo dne 16. 2. 2015 v souladu s pravidly České komory architektů II. ročník mezinárodní studentské soutěže. Zúčastnit se jí mohou jednotlivci, i týmy z řad studentů vyšších a vysokých škol na území České a Slovenské republiky. Pro mladé designéry jsou připraveny finanční a věcné ceny, i možnost dlouhodobé spolupráce s výrobním družstvem Dřevojas. Vybraný soutěžní návrh bude rovněž přihlášen na přehlídku moderního designu Designblok 2015. Termín odevzdání soutěžních návrhů je 15. 5. 2015. Více informací na www.studentiprodrevojas.cz.

Klíčová slova:

Dřevojas

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři