Novinky a názory / zprávy

Kaplicky Internship 2021 láká mladé architekty na stáž v prestižním studiu Amanda Levete Architects

Program, který nese odkaz jedné z nejvýznamnějších osobností české i světové architektury, umožňuje budoucím architektům nastartovat kariéru na mezinárodní úrovni. Soutěž Kaplicky Internship je určena čerstvým i nadcházejícím absolventům architektonických oborů z českých univerzit, a již po sedmé ji pořádá nadace Bakala Foundation ve spolupráci s londýnským Design Museum a Nadačním fondem Kaplicky Centre. Vítěz letošního ročníku získá možnost strávit tři měsíce v Londýně na placené stáži v prestižním studiu Amanda Levete Architects, neboli AL_A. Přihlášky spolu se soutěžními projekty mohou uchazeči posílat od 17. května do 30. června 2021.

Bakala Foundation , 29. 5. 2021

Šanci získat tuto výjimečnou pracovní zkušenost mají všichni studenti posledních ročníků bakalářského či jakéhokoliv magisterského studia. Zúčastnit se rovněž mohou čerství absolventi. Vstupenkou je architektonická práce na volné téma – lze přihlásit bakalářskou či diplomovou práci. Soutěžní projekty posoudí odborná porota, která zvolí finalisty. Ti budou mít možnost v září 2021 své projekty osobně prezentovat porotě, v níž zasedne mimo jiné i zástupce ateliéru Amanda Levete Architects, a která následně vybere jednoho vítěze.

Amanda Levete © Matt Holyoak

Program Kaplicky Internship dává mladým architektům příležitost získat praxi v prestižních architektonických studiích už od roku 2015. Vítězové minulých ročníků strávili své stáže ve studiích zvučných jmen, jakými jsou Eva Jiricna Architects, Zaha Hadid Architects, Heatherwick Studio, David Chipperfield Architects a další. Důkazem, že Kaplicky Internship může otevřít dveře ke snové kariéře, jsou dva absolventi předchozích ročníků, Petr Kousal a Ondřej Pokoj, kteří po skončení stáže získali v londýnských ateliérech stálý pracovní poměr.  

Aktuálně probíhá stáž loňského vítěze, Vojtěcha Rudorfera. V soutěži uspěl s projektem hangáru pro výzkumnou vzducholoď na Špicberkách. Vzhledem ke komplikované situaci způsobené pandemií covid-19 se spolupráce koná na dálku formou on-line stáže. Vojtěch pracuje na projektech v proslulém londýnském ateliéru Davida Chipperfielda. 

Wadham College Oxford, AL AFoto: Huftoncrow

Autor letošního vítězného projektu získá kromě neopakovatelné příležitosti i finance na pokrytí životních nákladů po dobu pracovní stáže a zpáteční letenku do Londýna. Přesné termíny zahájení a ukončení stáže se domlouvají individuálně v závislosti na možnostech uchazeče. Letošním působištěm je ateliér Amanda Levete Architects, který spolupracuje zejména s ambiciózními a vizionářskými klienty. Amanda Levete je uznávanou architektkou, jejíž práce byla oceněna Královským institutem britských architektů Stirlingovou cenou.  Amanda má zároveň silné pouto ke jménu Kaplicky, neboť byla partnerkou architekta Jana Kaplického, jak v osobním životě (z jejich manželství mají syna Josefa), tak i v pracovním (20 let byla spolumajitelkou jejich ateliéru Future Systems).

Mezi známé projekty studia patří transformace vlajkového obchodního domu Galeries Lafayette na bulváru Haussmann v Paříži, ikonická budova MAAT (Museum of Art, Architecture and Technology) na pobřeží Lisabonu nebo nové budovy pro Wadham College na Oxfordské univerzitě. Mezi nedávno dokončené projekty patří Victoria & Albert Museum Exhibition Road Quarter (2017) v Londýně, největší stavební projekt V&A za více než 100 let.

Bližší informace o programu a přihlášce pro zájemce zde.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři