Novinky a názory / zprávy

Kdo získá ocenění Czech Grand Design za rok 2021? Představujeme finalisty

Představení finalistů Czech Grand Design roku 2022 Foto: Michaela Karásek Čejková

Ceny Czech Grand Design za rok 2021 vstupují do finále. Trojice finalistů v kategoriích produktový design, móda, šperk, grafický design, ilustrace, fotografie, objev roku a výrobce roku vzešly z hlasování odborných porot a veřejnost si výběr toho nejzdařilejšího na poli designu může prohlédnout na výstavě Best of: CGD21 v Galerii České spořitelny od 2. 3. do 10. 4. 2022. Slavnostní vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií i absolutního vítěze napříč obory – Grand Designéra 2021 – proběhne po dvouleté pauze opět formou gala večera v přímém přenosu na ČT art, tentokrát v Hudebním divadle Karlín, 22. března 2022.

Czech Grand Design , 4. 3. 2022

Ceny Czech Grand Design za rok 2021 se blíží. Už 22. března budou v Hudebním divadle Karlín rozdány trofeje nejúspěšnějším tvůrcům českého designu. Autory letošní trofeje jsou Grand Designéři roku 2020 Eduard Herrmann a Matěj Coufal, kteří ceně vtiskli podobu pečetidla. Vyrobeno z litiny je s vahou 5 kg nejtěžší cenou v historii Cen Czech Grand Design. Kdo si vážná pečetidla koncem března odnese domů?

Výrazné osobnosti produktového designu se setkají v kategorii Designér roku – Ceny Ministerstva kultury ČR. Kolekcí nábytku Nouveau odkazuje mladý designér Jiří Krejčiřík k tvorbě významného českého umělce Františka Bílka. Výsledkem jsou komody, které ilustracemi obohatila vizuální umělkyně Taja Spasskova a sochařsky pojatá knihovna a komoda. Místo ve finále patří Krejčiříkovi také za kolekci sofistikovaných svítidel Luna. V loňském roce bylo nemožné přehlédnout projekty Jakuba Pollága, a to jak pod vlastní značkou zeitgeist.limited, pro kterou vznikl nábytek a lampa anebo jeho spolupráce se značkami PÁR, Scent Roche a Master & Master. Trojici uzavírá designérské duo působící na scéně více než 10 let – Vrtiška & Žák, jejichž široký záběr obsáhl návrh předmětů pro běžný den jako je umyvadlo pro značku RAVAK nebo venkovní lavička mmcité. Nicméně místo ve finále jim patří také za produkt ze zcela opačného spektra, a to katamarán Independent Catamaran.

Moderní elegance, průkopnické sneakers a mladá krev české fashion scény si rozdělily kategorii Módní designér roku. Za kolekce Pop 2021 a Couture 2021 je ve finále designérka Zuzana Kubíčková. Za rozruch v oblasti české obuvi je to značka PÁR společně s designérkou Eliškou Horčíkovou. A Zoltán Tóth za loňské kolekce, ve kterých svoji invenci spojil s využitím recyklovaných materiálů a dead stocku. 

Titulem Designér šperku roku bude koncem března ověnčen jeden z následující různorodé trojice. Do finále zvolila odborná porota kolekci surových, přesto technologicky dotažených šperků VON od Dick Wolf, s ironií a nadsázkou vytvořenou kolekci šperků Obchůdek pro radost od progresivního designéra Ondřeje Stáry a do třetice Studio Olgoj Chorchoj ve složení Michal Froněk a Jan Němeček za kolekci hodinek pro BOHEMATIC.

Foto: Mezi rysy finalistů patří elegance, inovace a ohleduplnost k životnímu prostředí

Na nové tváře na poli designu každý rok upozorňuje kategorie Objev roku. Letos se bude rozhodovat mezi Františkem Jungvirtem a jeho kolekcemi váz, Monikou Martykánovou za porcelánové sošky Alegorie Covidu a do třetice duem Mikolášková & Drobná za kolekci nábytku a interiérových doplňků. Silní hráči na trhu se představí v kategorii Výrobce roku, letos v sestavě finalistů M&T za kliky ve spolupráci s Herrmann & Coufal a JANOŠÍK OKNA–DVEŘE, zavedená dvojice Master & Master, která letos uvedla novinky od Lucie Koldové a Jakuba Pollága a naopak nová firma Space of Space za kolekci kovového nábytku a interiérových doplňků.

Hned za několik počinů je v kategorii Ilustrátor roku ve finále Jakub Bachorík. Pozornosti poroty neunikla jeho série ilustrací upozorňující na dezinformace s názvem NE-U-VĚ-ŘI-TEL-NÁ fantasmagorie či ilustrace knih Co je vlastně design?, Odsunuté děti a Kluk v ohni. Ilustrace autorské knihy Město pro každého Osamu Okamury dostaly do finále tvůrčí dvojici David Böhm & Jiří Franta. A trojici finalistů uzavírá Magdalena Rutová za ilustrace autorské knihy Meanwhile – Mezitím.

Foto: Vítězové budou představeni 22. března

Kategorie věnovaná grafickému designu je letos v sestavě Štěpán Malovec za knihu Město pro každého autorů Osamu Okamury, Davida Böhma a Jiřího Franty, dále studio publikum.design ve složení Anežka Hrubá Ciglerová, Nikola Wilde a Richard Wilde za vizuální identitu pro Muzeum umění Olomouc a Adéla Svobodová za grafické zpracování katalogu Móda v modré ve spolupráci s Terezou Hejmovou a grafické zpracování knih Výstava jako médium. České umění 1957–1999 a Divadlo ulice.

Poslední, ale neméně významné je ocenění za nejlepší fotografii. Kdo se stane Fotografem roku 2021 a autorem příštího vizuálu Cen Czech Grand Design? Šanci má Ladislav Kyllar za editorial pro Re-Edition Magazine a za úspěšné spojení s luxusním módním domem Balenciaga. Ve finále je společně s Marií Tomanovou za cover story s českou topmodelkou Paulinou Porizkovou pro Vogue CS, editorialy pro GQ, Faz Magazin, V Magazine a za fotografie pro label R13. Třetím finalistou je fotograf Vojtěch Veškrna, a to za rozmanité projekty mezi něž patří spolupráce se zpěvačkou AnnetX či skupinou PSH, fotografie pro designéry Terezu Rosalii Kladošovou a Lukáše Nováka anebo pro projekt Haenke.

Foto: Slavnostní ceremoniál se poprvé uskuteční v Hudebním divadle v Karlíně

Tvorba finalistů je vystavena v Galerii České spořitelny, v ulici Rytířká 29 v Praze. Výstava Best of: CGD21 je pro veřejnost otevřena od 2. března do 10. dubna 2022 zdarma. Autory instalace výstavy jsou Monika Matějková a Ondřej Černý ze studia M+O.

Jména vítězů Cen Czech Grand Design 2021 se veřejnost dozví už 22. března 2022 v přímém přenosu na ČT art. Po dvou ročnících, které proběhly v online podobě, se slavnostní ceremoniál vrací v plné síle a na divadelní prkna, poprvé do Hudebního divadla v Karlíně.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři