design /

Ceny Czech Grand Design znají vítěze. Grand designéry roku 2020 se stala dvojice Herrmann & Coufal

Patnáctý ročník Cen Czech Grand Design má své vítěze. Ve středu byly v přímém přenosu na ČT art vyhlášeny nejlepší počiny za rok 2020 v kategoriích design, móda, šperk, fotografie, ilustrace a grafický design. Letošními Grand designéry, tedy absolutními vítězi ročníku napříč kategoriemi, se stala dvojice Eduard Herrmann a Matěj Coufal. Do Síně slávy byl za celoživotní přínos oboru uveden Jiří Pelcl. Vzhledem k přetrvávajícím opatřením proběhlo letošní vyhlášení pouze na televizních obrazovkách bez fyzicky přítomných hostů i oceněných. Finalisté byli zachyceni v dokumentu, který protkal přímý přenos. Cenu navrženou loňskou Grand designérkou Lucií Koldovou si vítězové převezmou při společném setkání začátkem června.

Czech Grand Design , 22. 4. 2021

Spolupráce designérů Eduarda Herrmanna a Matěje Coufala začala už během studia na UMPRUM a od té doby kontinuálně předvádějí výsledky své rozmanité práce a především svěží přístup k designu. Pozornost poutají jejich úspěšné spolupráce se známými výrobci i vlastní projekty včetně výstav. Nově si do výčtu svých úspěchů mohou přidat i nejvyšší ocenění Cen Czech Grand Design, titul Grand Designéři roku – Cena Erste Premier a Designéři roku 2020 – Cena Ministerstva kultury ČR. „Baví nás, jak nikdo nedokáže definovat, co vlastně design je, máme tak velké pole možností, co dělat,“ uvádějí Eduard Herrmann a Matěj Coufal, čerství Grand designéři roku 2020 a svými slovy jen potvrzují nesmírně široký záběr své činnosti, a to nejen v produktovém designu. Dvojice designérů si odnese finanční cenu 70 000 Kč udělenou Ministerstvem kultury ČR. 

Tématem jejich tvorby se staly nejen běžné věci každodenního života jako věšáky, lampy, police, stolky a židle, ale například i kompletní informační systémy měst. Navazují na úspěšné spolupráce s výrobci mmcité či Master & Master a v loňském roce představili minimalistické svítidlo Capsule pro firmu Lucis a skříňku Roletta ve spolupráci s firmou FUTURO.

Capsule Lucis, Hermann & Coufal. Zdroj: Czech Grand Design 

Na druhou stranu se ale jejich studio neomezuje jen na spolupráci s výrobci. V jejich tvorbě se odráží také nová role designu ve společnosti a redefinice jeho významu. „Studio Herrmann & Coufal bere kreativní iniciativu do svých rukou a v autorských projektech se snaží hledat alternativní cesty týkající se nejenom funkce a formy, ale i komplexní teorie a pozice designu obecně. Loni v tomto duchu pokračovali s experimenty v rámci fenoménu „do it yourself“ a vystavili kolekci svítidel, která vznikla ve spolupráci se společností Hornbach. Každé ze tří polohovatelných svítidel je vyrobeno ze standardních materiálů a prefabrikovaných součástek, které lze snadno v Hornbachu zakoupit. Designérské duo zároveň ke všem svítidlům vytvořilo detailní plánek, aby si každý, kdo chce, takové světlo mohl sám doma vyrobit. Tento alternativní přístup vzdávající hold významným osobnostem, jako byli například Enzo Mari nebo Achille Castiglioni, se zdá být v současné krizi velmi aktuální a ukazuje, jakým způsobem se design může podílet na celkové proměně společnosti a řešení jejích problémů,“ popisuje tvorbu dua Herrmann & Coufal kurátor a publicista Adam Štěch. 

V kategoriích móda a šperk letos zazářili muži: Módním designérem roku se stal Jakub Polanka s elegantními siluetami kolekcí F/W 2020 a S/S 2021, ve kterých použil materiály starých uniforem a pánských obleků. V kategorii Designér šperku měl největší úspěch Zdeněk Vacek se svým dlouho očekávaným sólo počinem. Vítězství mu přinesla kolekce nazvaná minimalisticky Báze, ve které svou charakteristickou surovou estetiku zjemnil zdobnými prvky. 

Šperková kolekce Báze - náušnice Kosti, Zdeněk Vacek © Ondřej Přibyl

Návrat k tradiční řemeslné výrobě ocenila Akademie v kategorii Výrobce roku, kterou vyhrála Tkalcovna Kubák za textilní produkty pro studia Durch Duo a IHOR. Výrobce roku získá díky podpoře Ministerstva průmyslu a obchodu účast na Designbloku 2021. Objevem roku se stalo Lappa studio za kolekci akustických panelů Eclipse, se kterými už druhý rok přitahují pozornost k problematice akustiky v místnostech a boří představu o nevyhnutelně nudném technickém řešení akustických panelů. Lappa studio získává účast na Designbloku 2021 a studijní cestu věnovanou Českými centry v jedné z 26 metropolí, kde mají své zastoupení a pomáhají rozvíjet kulturní vztahy mezi zeměmi a prezentují kreativní průmysly. 

Ve vizuálně založených kategoriích fotografie, ilustrace a grafický design slavily úspěch skupinové práce. Mezi grafickými designéry zvolila Akademie jako nejlepší počin roku 2020 novou vizuální identitu pro Muzeum literatury, jejímž autorem je studio 20YY designers v sestavě Petr Bosák, Robert Jansa, Filip Kopecký a Adam Macháček. V kategorii Fotograf roku připadlo prvenství Shotby.us, tedy fotografkám Lence Glisníkové a Karolíně Matuškové za fotografie pro šperkařský editorial pro Dolce vita, fotografie pro Prague Pride, editorial pro Swarm Mag, portrét pro Katarzia a fotografie pro Project Sapience. A ocenění za nejzdařilejší ilustraci připadlo opět dvojici – nejlepšími ilustrátory roku jsou Veronika Vlková a Jan Šrámek za ilustrace pro knihu Apolenka z modrotisku od autorky Romany Košutkové.

Shotby.us, portrét. Zdroj: Czech Grand Design

Do Síně slávy za celoživotní přínos oboru letos vstupuje Jiří Pelcl. Designér, architekt, pedagog a bývalý rektor UMPRUM je již několik dekád jednou z nejvýraznějších osobností české designérské scény, kterou pomáhal během 90. let budovat. V rámci své kariéry působil i jako interiérový architekt pro Václava Havla na Pražském hradě a vedle své vlastní autorské činnosti se věnuje také designu pro průmyslovou výrobu. Jeho návrhy pro Český porcelán a sklárnu Crystalex se staly ikonami českého designu a dodnes pokračuje jeho spolupráce s předními českými značkami, jako jsou mminteriér, Bomma, Le Bon, Preciosa, Verreum, Egoé, Master & Master a další. Jiří Pelcl patří mezi nejvýznamnější porevoluční osobnosti naší kultury. To potvrzuje nejenom jeho uvedení do Síně slávy Czech Grand Design, ale i jeho plánovaná retrospektivní výstava v Moravské galerii v Brně.      

„Letošní ročník Cen Czech Grand Design zná své suverénní vítěze. Z výsledků je patrné, jak silný rok to byl, navzdory pandemii. Samozřejmě řada produktů a kolekcí byla iniciována ještě před touto složitou situací, protože vývoj novinek v designu není záležitostí několika měsíců. Akademie ocenila ekologický a sociální přístup ke vzniku výrobků, využití tradičních řemesel, ale i ryze osobní niterné projekty. Přes veškerá omezení uplynulého roku lze ročník 2020 Cen Czech Grand Design považovat za zcela plnohodnotný,“ shrnuje Jana Zielinski, ředitelka Designbloku a členka Přípravného výboru Cen Czech Grand Design.

Jiří Pelcl, portrét. Zdroj: Czech Grand Design

Cenu pro vítěze vytvořila loňská absolutní vítězka Lucie Koldová, která dala novým cenám podobu zrcadla z různých druhů kovů a tím i metalické barevnosti. „Konceptem pro letošní udílení cen se pro mě stalo zrcadlo. Zrcadlo jako symbol, kdy se vítěz podívá sám na sebe a spatří se v ‚plné síle a kráse‘. Zrcadlení jedinečného momentu dává vítězi pocit výjimečnosti z více stran pomocí leštěných ploch abstraktního kovového objektu. Znamená to pomyslné násobení aktuálního pocitu štěstí a radosti z různých úhlů pohledu,“ vysvětluje podobu letošní ceny Lucie Koldová. 

Druhý rok po sobě se vyhlášení vítězů muselo obejít bez slavnostního ceremoniálu v divadle, jak bylo dříve pro Ceny Czech Grand Design zvykem. Vzhledem k trvajícím opatřením proti pandemii koronaviru proběhlo vyhlášení pouze na televizních obrazovkách. Přímý přenos byl protkán dokumentárním filmem o českém designu v roce 2020 v režii Tomáše Luňáka. Průvodci přímým přenosem ze studia České televize byli herci a muzikanti z formace Mutanti hledaj východisko Jan Vejražka a Jiří Konvalinka. 

Tkalcovna, Kubák, produkty studia IHOR © Lenka Glisníková

Hlavním partnerem cen je Erste Premier, poskytovatel nadstandardních bankovních služeb. „Už podruhé nás koronavirus donutil změnit plány, takže jsme ceny Czech Grand Design vyhlašovali v televizním studiu. Letošní finále tedy mělo jiný design, než jsme zvyklí, ale obsahem bylo stejně zajímavé jako kdykoli jindy. A možná ještě přitažlivější, protože všichni prahneme po kulturních zážitcích, kterých je v současné době tak málo. Chtěl bych poděkovat všem účastníkům Cen Czech Grand Design 2020 a vítězům gratuluji k úspěchu. Věřím, že nápaditý design věcí, které nás provázejí den co den, zvyšuje kvalitu našeho života. A už nyní jsem zvědav, jakou podobu dá vítěz Ceny Erste Premier trofeji pro příští ročník soutěže,“ shrnuje Tomáš Petr, ředitel Erste Private Banking a Erste Premier, hlavní partner Cen Czech Grand Design.  

Klíčová slova:

design ocenění Czech Grand Design

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři