Novinky a názory / zprávy

Kuba Pilař architekti a M2AU získali druhé místo v mezinárodní soutěži na projekt Residence Vysočany

Druhé místo v konkurenci dalších 139 návrhů z celého světa získalo brněnské studio Kuba Pilař architekti a M2AU v mezinárodní architektonické soutěži Residence Vysočany. Cílem soutěže bylo doplnit stávající blok v pražských Vysočanech bytovým domem, který bude ctít charakter čtvrti i celého města.

Kuba & Pilař architekti / M2AU , 27. 11. 2020

Pražská Residence Vysočany vychází z tradičního městského bloku z 19. století. Projekt brněnského studia zachoval nejdůležitější aspekty pro obyvatele, tedy klidný dvůr s intenzivní zelení a jasné vymezení uličního prostoru.

Zároveň návrh studia Kuba Pilař architekti a M2AU přináší nové kvality – maximum nárožních bytů s atraktivnímu výhledy, příjemné proslunění všech obytných místností a promyšlenou práci s venkovním prostorem. Každý byt má přístup na zahradu, balkon, terasu nebo lodžii.

Residence Vysočany, vizualizace, Kuba Pilař architekti

"Hlavní devizou našeho návrhu je princip hmotového řešení - kombinace nízkých hmot nároží se zelení na střechách a vysokých objemů uprostřed uličních front. Tím dosahujeme neotřelého vzhledu domu a současně prosvětlení zahrady ve vnitrobloku," představuje návrh Ladislav Kuba.

„Samotná fasáda cíleně vytváří dva zcela odlišné charaktery,“ říká jeden z autorů Daniel Struhařík. „Z ulice určuje tvář domu lesklý keramický obklad v pravidelné mřížce. Naopak vnitroblok rozjasňuje světlá omítka s terasami a lodžiemi v dřevěném obložení. Vnitroblok chápeme jako intimní část celé stavby, která slouží primárně obyvatelům – a naším cílem bylo vytvořit místo, kde bude příjemně a bezpečně.“

„Residence se může pomyslně nadechnout a otevřít,“ doplňuje další z autorů Linda Boušková, „Odlehčením hmoty v nároží jsou byty prosluněny a poskytují kvalitní výhled do zeleného vnitrobloku a do okolí.“ Návrh počítá také s prostorem pro kavárny, obchody nebo coworking. Dům vytváří živý blok, který plně odpovídá významu a potenciálu lokality.

Residence Vysočany, vizualizace, Kuba Pilař architekti

Residence Vysočany, axonometrie, Kuba Pilař architekti

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři